Necessitem l'expresident

"Jordi Pujol ha quedat inhabilitat públicament pel compte a Andorra i les aventures dels seus fills; Pasqual Maragall no té activitat a causa de la malaltia que pateix i José Montilla va renunciar a tenir cap ascendent moral el dia que va desprestigiar la presidència de la Generalitat buscant-se un escó al Senat"

Un país amb gruix democràtic hauria de ser capaç de respectar i utilitzar els seus expresidents. En un context polític d'aquest tipus, els líders que han arribat a tenir la responsabilitat de dirigir la societat són personatges valuosos, experimentats i amb contactes internacionals que tenen l'obligació moral de posar tots aquests actius al servei dels ciutadans que els van elegir en el seu moment. Són noms que no haurien de poder estar en nòmina d'una o altra empresa, ni dedicar-se a obrir negocis que, inevitablement, entraran en contradicció amb una gestió inequívocament ètica del seu prestigi públic. És una qüestió que als Estats Units està solucionada, però a Europa no, com demostren els casos escandalosos de Gerhard Schröder o Tony Blair, ambdós beneficiats per diversos negocis que els han fet rics.

En això, curiosament, Espanya ha avançat molt ràpid. José María Aznar té un càrrec a Endesa que no li impedeix cobrar els 80.000 euros d'assignació de l'estat, ni mantenir cotxe oficial i una oficina pagada amb dinars públics. Felipe González és un home ric, tant pel sou de Gas Natural com per una intensa activitat de mediació en el món dels negocis, especialment en el sector de l'energia. De moment, l'única excepció és Zapatero, que es limita a cobrar de l'estat.

A Catalunya no tenim sort amb els expresidents. Jordi Pujol ha quedat inhabilitat públicament pel compte a Andorra i les aventures dels seus fills; Pasqual Maragall no té activitat a causa de la malaltia que pateix i José Montilla va renunciar a tenir cap ascendent moral el dia que va desprestigiar la presidència de la Generalitat buscant-se un escó al Senat.

Però també és veritat que queda Artur Mas, amb un prestigi social intacte. Mas és un actiu important, tant a nivell nacional com internacional. Però per adquirir aquest patrimoni cal que abandoni la brega del partit tan aviat com sigui possible. Segur que se n'adona.
Comentaris

envia el comentari