L'unionisme, un terç

"Queda clar que, políticament, la batalla catalana fa temps ha estat perduda per l'unionisme. Només depenen de la prohibició que arriba des de Madrid"

La darrera enquesta de La Vanguardia demostra -al marge i malgrat el titular- que l'unionisme s'ha estancat a Catalunya, amb uns percentatges que fa temps que se situen a l'entorn d'un terç de l'electorat. És un espai polític reactiu i sense proposta, molt focalitzat en intentar construir una minoria de bloqueig i a deslegitimar la validesa de les majories que es conformen al Parlament de Catalunya. Aquesta mateixa falta de projecte actua com a llast per a l'expansió d'un segment electoral volàtil i que té dificultats per trencar la concentració geogràfica.

La mateixa enquesta -com totes les altres des de fa anys- dóna uns percentatges altíssims d'acceptació d'una consulta com a mètode preferible per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, fins el punt que aquesta idea té el suport de la majoria dels votants de Ciutadans. Repeteixo: de Ciutadans. O sigui que l'unionisme català treballa amb una negació que ni tan sols és assumida -almenys de forma majoritària- pels seus simpatitzants.

Queda clar que, políticament, la batalla catalana fa temps ha estat perduda per l'unionisme. Només depenen de la prohibició que arriba des de Madrid. O sigui que el referèndum unilateral pot ser una bona eina. No és l'única via possible, però sí la que visibilitza millor el suport social d'un itinerari democràtic.
Comentaris

envia el comentari