La guerra més estúpida

"Està en joc una hegemonia que, es decanti cap a on es decanti, invalidarà la pròpia existència de l'ANC, que només té sentit si és una eina transversal i despartiditzada"

Bé, doncs ja hi som. L'ANC no ha pogut resistir unes eleccions internes sense esquerdar-se i, a hores d' ara, els principals protagonistes han entrat en una esbroncada general de tots contra tots, intercanviant-se cops entre baixos i baixíssims. Al marge de la casuística concreta, que caldrà analitzar amb la màxima fredor possible, el fet -que ja no nega ningú- és que els aparells dels partits estan col·lisionant en una guerra sorda i sense declarar. CDC i ERC tenen unes relacions pèssimes, com sempre, i les limitacions òbvies de compartir un Govern fan que el camp de batalla s'hagi traslladat a l'exterior de la política professional. L'ANC és la primera víctima d'aquesta guerra que va començar el segle passat, durant els últims anys de la presidència de Jordi Pujol. Ara, a més, s'hi ha afegit l'entorn de la CUP -o de la mitja CUP que vol preservar el procés d'emancipació- i la galàxia d'interessos s'ha complicat encara més.

Això no vol dir que els noms que presenten candidatura al secretariat de l'ANC siguin uns simples delegats dels partits, ni molt menys. Però és innegable que sense el coixí que representa la disputa entre sigles els contendents no haurien arribat tan lluny en la picabaralla interna. Està en joc una hegemonia que, es decanti cap a on es decanti, invalidarà la pròpia existència de l'ANC, que només té sentit si és una eina transversal i despartiditzada.

Conec moltes de les persones que estan implicades en aquests enfrontaments i em costa trobar divergències polítiques o estratègiques entre elles. No hi ha dues propostes diferenciades, només hi ha el xoc de sempre entre els partits de sempre i per això el conflicte és dins, però té l'origen fora. L'ANC no pot enfonsar-se per les mateixes causes que la van crear. Hi ha responsabilitats que poden convertir-se en culpes si continua endavant aquesta batalla campal, probablement una de les més estúpides del món.
Comentaris

envia el comentari