Una Espanya de dibuixos animats

"A Madrid, el règim del 78 aguanta amb força. Fins el punt que l'alcaldessa, Manuela Carmena, ha rebutjat fer una declaració institucional en favor de la Repúlica -similar a la de Barcelona- perquè no ho veu "ni adecuat ni convenient""

L'Ajuntament de Barcelona està organitzant una gran commemoració de l'aniversari de la Segona República. Colau i els seus li atribueixen al 14 d'abril un simbolisme alt, què fins i tot implicarà el canvi de nom de la plaça Llucmajor -que passarà a anomenar-se República, amb la corresponent estació de metro- i un seguit d'actes que s'allargaran durant quatre dies, amb cloenda a la plaça de Sant Jaume. La festa tricolor tindrà un component acadèmic, amb conferències divulgatives, però també una dimensió popular que es concentrarà, essencialment, a Nou Barris. Tot plegat per "commemorar el dia de la República i la defensa dels seus valors", segons afirma el comunicat municipal.

Tot plegat coincideix en el temps amb la constatació, aparentment definitiva, que Podemos és rebutjat com a partit de govern per les altres tres forces majoritàries, PSOE inclòs. A Madrid, el règim del 78 aguanta amb força. Fins el punt que l'alcaldessa, Manuela Carmena, ha rebutjat fer una declaració institucional en favor de la Repúlica -similar a la de Barcelona- perquè no ho veu "ni adecuat ni convenient". A la capital del regne es neguen a esmentar la República fins i tot els republicans. En definitiva, a Espanya la realitat és que la Tercera República és un somni d'uns quants en la intimitat, un país de dibuixos animats. Res més.


Per això aquesta fugida republicana de l'àmbit Colau/Podem/ICV tindrà un recorregut vistós, però curt.
L'única república viable és la catalana i serveix de poc fabular sobre una Espanya molt diferent d'Espanya. Irremeiablement, l'unionisme light -més o menys benintencionat- xocarà frontalment contra el mur que conformen PP, PSOE i Ciutadans i haurà de reorientar la corresponent frustració estratègica seguint els passos de les diverses famílies del catalanisme polític majoritari. La república de Nou Barris és la República Catalana.
Comentaris

envia el comentari