Pilar, la senyora tranquil·la

"La reacció corporativa de partits i mitjans -ni tan sols Podemos s'atreveix a posar el crit al cel- és un símptoma més de l'esclerosi que paralitza la política espanyola, ancorada en el pacte entre les elits"

Tant les autoritats de Madrid com el sistema de mitjans de comunicació que caracteritza el règim del 78 han reaccionat amb una tebior molt significativa davant de l'escàndol dels papers de Panamà. El fet que la primera remesa publicada ja afectés de ple la Casa Reial espanyola ha generat, des del principi, una actitud visiblement escapista a l'entorn d'unes informacions que afectaran, inevitablement, la legitimitat democràtica del sistema polític, ja molt tocada en els últims anys.

Aquesta reacció corporativa de partits i mitjans -ni tan sols Podemos s'atreveix a posar el crit al cel- és un símptoma més de l'esclerosi que paralitza la política espanyola, ancorada en el pacte entre les elits i incapaç de suportar uns nivells de transparència equivalents als de qualsevol país de tradició democràtica. En aquest sentit, i per posar un exemple significatiu, les explicacions públiques que han donat les cases reials espanyola i saudita han estat exactament les mateixes: Zero.

L'Agència Tributària espanyola ha anunciat, tímidament, que obrirà investigacions. Però les informacions han estat obtingudes de manera irregular i, a més, Espanya ni tan sols considera què Panamà hagi de ser considerat un paradís fiscal. I així les coses qualsevol recerca té molt poques opcions d'arribar enlloc. O sigui que, mentre cau amb dramatisme el govern islandès, Maria del Pilar Alfonsa Joana Victòria Lluïsa Ignàcia de Tots els Sants de Borbó i Borbó-Dues Sicílies prepara, tranquil·lament, la pròxima edició del Rastrillo per a nens pobres de Madrid.
Comentaris

envia el comentari