Més tragèdia, més cues

"Als passadissos de les institucions europees hi pesa la certesa que caldrà afegir controls extra a l'exterior dels aeroports de la Unió"

Els atemptats de Brussel·les ho posen en qüestió gairebé tot. Tenen un component massiu, indiscriminat, purament terrorista amb les bombes al metro, però també apunten a la diana dels aeroports. La mobilitat aèria és absolutament essencial per a Europa i les explosions al hall de sortides de Zaventem obligaran a multiplicar les mesures de seguretat, ja de per si molt gravoses. Des d'ara, als passadissos de les institucions europees hi pesa la certesa que caldrà afegir controls extra a l'exterior dels aeroports de la Unió. Com diu l'europarlamentari Ramon Tremosa, "l'efecte moral pot ser demolidor".

Els terroristes han atacat la ciutat on es prenen les decisions, les estacions de metro per on passen els membres de la Comissió, els europarlamentaris i els funcionaris de la Unió Europea. Ho han fet esperant una reacció de defensa gairebé instintiva perquè, al capdavall, han demostrat que tenen capacitat per posar en perill, directament, la vida de les persones que prenen decisions i de les seves les famílies. És un bombardeig de guerra.

La reacció, per tant, ha de ser mesurada, proporcional i tan freda com sigui possible. Hi ha en joc els principis i la identitat mateixa del projecte europeu. Ens hi juguem la democràcia, no només la seguretat.
Comentaris

envia el comentari