L'Ebre, riu democràtic

"L'autonomia municipal no pot ser invocada per mantenir una actitud benevolent/dilatòria amb la simbologia de la dictadura. Franco va ser un assassí a gran escala i la dictadura un règim criminal"

No hi pot haver cap condescendència, per indirecta que sigui, amb el franquisme. Zero. Amb tot el respecte, no importa el que digui l'alcalde de Tortosa, ni la corporació en ple, ni que fos tot el poble tortosí votant al cent per cent pel manteniment del monument franquista que tenen plantificat al mig del riu des dels anys seixanta. La dictadura no pot ser perdonada i els seus símbols tampoc. Aquell artefacte ofèn a la Humanitat i fa dècades que hauria d'haver desaparegut.

Per això és ben lamentable que Junts pel Sí no hagi votat en bloc la proposta de la CUP d'eliminació immediata del monument. L'autonomia municipal no pot ser invocada per mantenir una actitud benevolent/dilatòria amb la simbologia de la dictadura. Franco va ser un assassí a gran escala i la dictadura un règim criminal. I això és tan veritat a Tortosa com al Valle de los Caídos.

Dit això, val la pena destacar que el Parlament ha aprovat la creació creació d'un banc públic d'ADN que serveixi per encreuar dades i identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil. Una iniciativa urgent, que pot retornar la dignitat a milers de famílies que tenen algú enterrat en alguna de les fosses comunes que s'escampen pels camins d'aquest país.

Van guanyar la Guerra, van guanyar la transició, han escrit els llibres d'història... Però el monument caurà i les fosses s'obriran.
Comentaris

envia el comentari