El magistrat sedicent

"El Tribunal de Orden Público franquista es va transformar, tranquil·lament en l'Audiència Nacional pel procediment, sempre tan pràctic, de canviar-li el cartell de la porta"

Políticament, l'estat espanyol viu instal·lat en els temps en què ETA era la gran coartada que els permetia saltar-se els usos democràtics cada cop que els convenia o en tenien ganes. El fet que hi haguessin atemptats i morts ho justificava gairebé tot i per això el Tribunal de Orden Público franquista es va transformar, tranquil·lament en l'Audiència Nacional pel procediment, sempre tan pràctic, de canviar-li el cartell de la porta. Aquesta estratègia es va anar sofisticant i cap al final, en temps d'Aznar, es va aplicar el todo es ETA que igual servia per tancar un diari, detenir gent de la cultura basca o engarjolar Arnaldo Otegi amb qualsevol excusa.

Però ara aquells instruments encaixen poc en la lluita contra un procés pacífic, democràtic i de base popular. És difícil traslladar la caserna d'Intxaurrondo a Girona i, a més, ficar a la presó els líders independentistes sense la coartada de la violència no té una explicació fàcil davant la premsa internacional. Especialment si es té en compte que l'estat espanyol està fortament endeutat i necessita una imatge de solvència totalment incompatible amb l'estratègia del tricorni.

Aquesta desorientació ha acabat desembocant en els pals de cec que l'Audiència Nacional intenta donar a l'ANC. "Sedició i rebel·lió!", clama el fiscal. I el magistrat d'aquell tribunal especial ja té via lliure per demanar als policies que investiguin els "estatuts, components, data de constitució, mecanismes i vies de finançament i activitats desenvolupades" de les entitats sobiranistes". Tot era ETA, tot és ANC.

Ismael Moreno, es diu el magistrat en qüestió. Sedicent i rebel contra la democràcia, per cert. Qui sap, potser algun jutge de la República n'acabarà demanant l'extradició des de Barcelona.
Comentaris

envia el comentari