El PP i Susana Díaz, les garanties del procés

"El PP té les arrels ideològiques en el nacionalisme espanyol primoriverista i és capaç de sobreviure electoralment en qualsevol context en el qual pugui argumentar que la unitat d'Espanya està en perill imminent"

La política madrilenya necessita que el procés català sigui reversible. Sense el component català, el bloc de la dreta postfranquista és prou gran com per impedir l'alternança i fer inviable, de passada, el sistema polític i institucional que deriva dels pactes de finals dels anys setanta. El PP té les arrels ideològiques en el nacionalisme espanyol primoriverista i és capaç de sobreviure electoralment en qualsevol context en el qual pugui argumentar que la unitat d'Espanya està en perill imminent.

La majoria de les enquestes preveu que unes noves eleccions retornarien el PP a nivells molt més confortables gràcies a l'abstenció d'una part de l'electorat menys polititzat i, sobretot, a una possibilitat real de reclamar el vot útil contra el suposat entreguisme de l'esquerra espanyola als interessos del catalanisme polític. En aquest sentit, el sistema té una vàlvula de seguretat.

L'altre forrellat del règim és el PSOE meridional. La presidenta de la Junta d'Andalusia té com a prioritat el manteniment del superàvit fiscal i el PSOE andalús pot bloquejar qualsevol concessió als catalans. En definitiva, la confusió que regna a Madrid no modifica les regles de joc respecte a Catalunya. És l'única fortalesa real del procés d'emancipació d'aquest país.
Comentaris

envia el comentari