Quant d'esquerres haurà de ser la CUP?

"No sé si val la pena destruir una majoria parlamentària de 72 diputats pel, de moment, que no passa de ser una simple hipòtesi gauchiste"

Un dels arguments que més utilitza la CUP oficial -la que veta Artur Mas, per entendre'ns- és que només es pot entrar en les zones identitàriament més difícils per a l'independentisme des de l'esquerra. Això també condicionaria l'estratègia d'aliances. Si els barris de l'àrea metropolitana voten Pablo Iglesias (deixem al marge, de moment, la irrupció de Ciutadans el 27S) és perquè tenen nivells de renda inferiors i, per tant, electoralment evitaran la dreta, al marge de com se situï aquesta en l'eix nacional.

És una anàlisi que sembla versemblant. No la nego en absolut. Però, de moment, no funciona. Des de la CUP -i, en part, des d'ERC- se sol argumentar que CDC no té incidència a les àrees més poblades de Catalunya, com el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Barcelonès Nord. I això és cert. Però, és per una raó ideològica o identitària?

Un cop d'ull a una ciutat difícil, però que conec bé perquè és la meva: Terrassa. Un municipi on, efectivament, la CUP va aconseguir un èxit electoral les passades municipals, aconseguint entrar per primer cop a l'Ajuntament amb una regidora. I és cert, també, que allà Convergència va fracassar, baixant fins a tres regidors. Però aquestes dades, sense més anàlisi, són un pèl enganyoses.

Les zones veritablement complicades per a una opció catalanista ho són igual per a CDC que per a ERC o la pròpia CUP. Xifres fredes: Als quatre barris més identitàriament -i socialment- difícils (Montserrat, Vilardell, Can Jofresa i Guadalhorce) la CUP va obtenir percentatges que oscil·laven entre el 0'62% i el 0'97%. En l'altre extrem, als quatre barris més catalanoparlants -i socialment menys castigats- (Ca N'Aurell, Centre, Antic Poble de Sant Pere i Vallparadís) els percentatges de vot a la CUP fluctuaven entre el 8'63% i l'11'76%. Una altra dada: En tots aquests barris amb percentatges alts de vot cupaire el partit més votat va ser CiU.

Eixamplar l'independentisme per l'esquerra? D'acord. Però, quant d'esquerres haurà de ser la CUP per arribar a percentatges sigficicatius en tots aquests llocs? I això per a quin any? Francament, no sé si val la pena destruir una majoria parlamentària de 72 diputats pel, de moment, que no passa de ser una simple hipòtesi gauchiste.
Comentaris

envia el comentari