Baños i Mas Colell són sumables?

"El problema és que ningú veu la República com un àmbit institucional prou neutre com per renunciar a condicionar-la abans que sigui una realitat. I això pot arribar a bloquejar el procés de forma indefinida"

Aquest dilluns es publiquen dos articles importants a la premsa de Barcelona. L'un és d'Andreu Mas-Colell, al 'Diari Ara', i reclama -clarament, decididament- unes noves eleccions el mes de març perquè "de la CUP es poden acceptar dos vots per a la investidura d'Artur Mas com a president, però no les seves condicions". De l'altra banda, Antonio Baños es posiciona, des d'El Món, en l'antítesi d'aquesta idea quan considera que l'oferta de la setmana passada no s'ha de llegir com una concessió, sinó com la base necessària per a construir la República "la proposta que Junts pel Sí va oferir la setmana passada ja oferia elements de novetat que no poden ser valorats només e clau d'oferiment puntual a la CUP". Dues cosmovisions polítiques que potser no tenen intersecció.

Vist el moment, algunes constatacions. L'article de Baños indica que la CUP té una voluntat sincera de pacte, però també que els cupaires no creuen estar en una negociació convencional, amb els tires i arronsa corresponents, sinó en un moment d'inici de legitimitat que els dóna poc marge de negociació. I Mas-Colell, de la seva banda, sembla tenir clar que aquest escenari fundacional és incompatible amb l'arrossegament de la gran majoria de les classes mitjanes del país. En definitiva, les converses poden continuar, però no avançar.

El problema és que ningú veu la República com un àmbit institucional prou neutre com per renunciar a condicionar-la abans que sigui una realitat. I això pot arribar a bloquejar el procés de forma indefinida. Baños i Mas-Colell són dues persones intel·ligents i raonables, no és aquesta la qüestió. El problema és que no està clar que siguin sumables.
Comentaris

envia el comentari