Sobra CDC, senyors de la CUP?

"Si pot ser, encarin la veritat obertament, senyors negociadors. No cal perdre tres-cents anys més"

"La independència només és possible sense CiU", afirmava Anna Gabriel -dirigent destacada de la CUP- en una entrevista del passat mes d'abril a la revista Argia. L'escassa connexió entre la premsa basca i la catalana va limitar molt la difusió d'aquell titular que sintetitzava, de forma rotunda, l'estratègia de la direcció cupaire. Com que ningú no disposa d'una fórmula infal·lible, l'opinió d'Anna Gabriel és tan encertada com qualsevol altra. No és això, el més qüestionable, sinó la posada en escena d'unes negociacions que -si no hi ha hagut canvis profunds en les conviccions de Gabriel i el seu entorn- no poden acabar amb cap acord que no passi per l'exclusió completa de CDC. O la ruptura.

Aparentment, doncs, el veto a Artur Mas no és altra cosa que una eina per donar un cop de timó al procés polític fins descavalcar-ne els convergents. Des d'aquest punt de vista, Mas i el seu partit són un llast per forçar la creació d'un Estat Català, degut a l'adscripció de CDC en el centre-dreta més o menys liberal i a uns casos de corrupció que, des del punt de vista de la CUP, contaminen totalment aquest espai polític. Marginats els convergents, la independència -ara sí- seria possible. És la seva visió.

Per això és el moment de posar damunt de la taula totes les cartes. Entre d'altres raons perquè igualment hi ha sectors de CDC -i, en general, de Junts pel Sí- que també veuen la CUP com un obstacle per al mateix objectiu de la independència, a causa d'un excés de rigidesa ideològica. El nom del president no pot ser una excusa, entre d'altres raons perquè JxS no pot canviar de candidat sense passar per unes eleccions. Un pacte de despatxos entre les direccions dels dos partits seria exactament el tipus d'actitud política que els electors d'aquest país rebutgen amb més aprensió. Així que, si pot ser, encarin la veritat obertament, senyors negociadors. No cal perdre tres-cents anys més.
Comentaris

envia el comentari