Albert Rivera, el vell

"Ara mateix, per exemple, el total d'escons del bipartidisme oficial és de 296, sumats els 186 del PP i els 110 del PSOE. Una majoria amplíssima i indiscutible"

El règim del 78 necessita 176 escons. De vegades, aquests diputats els ha obtingut amb un sol partit -amb les diverses majories absolutes del PSOE o el PP- i en ocasions ha necessitat el suport extern de CiU o el PNB, a més d'altres partits regionalistes minoritaris, però en general sumables. Tot i això, la base de l'estabilitat és que el partit majoritari de l'oposició, fos l'un o l'altre, també ha format part indestriable del mateix sistema polític. Això vol dir que ara mateix, per exemple, el total d'escons del bipartidisme oficial és de 296, sumats els 186 del PP i els 110 del PSOE. Una majoria amplíssima i indiscutible.

Però aquest esquema s'ha afeblit notablement. D'entrada, els diputats de CDC o ERC han deixat de ser sumables per complementar majories i, a més, els nacionalismes gallec, navarrès o valencià s'han reforçat. L'esquerra abertzale ocupa els escons que li pertoquen a Madrid i el PNB, com sempre, només és fiable si li convé. De tota manera, el fenomen més complicat és Podem, un conglomerat d'esquerres que qüestiona, ni que sigui parcialment, el sistema polític derivat de la transició. Això ha arrossegat, a més, Esquerra Unida cap a posicions incompatibles amb el paper clàssic de crossa ocasional del PSOE.

Per tot plegat la gran notícia per al règim del 78 és Ciutadans. La seva irrupció a les enquestes recupera gairebé tot l'espai que han perdut PP i PSOE per culpa de la corrupció i els desastres econòmics derivats de la bombolla immobiliària. El País publicava aquest diumenge una enquesta -en termes gairebé eufòrics- segons la qual PP-PSOE-C's obtindrien una forquilla d'entre 253 i 282 escons. La transició quedaria salvada amb només un lleuger retoc, transformant el bipartidisme en tripartidisme.

Aquest escenari dibuixa un mapa polític clarament contradictori amb el català, on Ciutadans actua de força rupturista contra el catalanisme majoritari. Albert Rivera aspira a imposar-se sobre Catalunya via Madrid i això serà, precisament, el que liquidarà per a sempre més la possibilitat de qualsevol negociació. La nova política espanyola és, simplement, el blindatge de la vella.
Comentaris

envia el comentari