Companys, 75 anys d'honor

"Des dels anys trenta, Espanya només ha tingut tres caps d'estat: Francisco Franco, Joan Carles de Borbó i Felip de Borbó, cap d'ells elegit a les urnes"

No hi ha cap figura que defineixi millor l'essència política de Catalunya -i la d'Espanya- com Lluís Companys. El 123è president de la Generalitat és l'antecessor directe i legítim dels seus successors fins l'actual, tots ells elegits democràticament. Per contra, l'actual cap de l'estat espanyol és l'hereu polític del dictador que, precisament, va ordenar la captura i execució de Lluís Companys. Quan es troben Artur Mas i Felip VI es confronten dues legitimitats diferents, la que prové de les eleccions de febrer del 36 i la que té origen amb el cop militar de juliol del mateix any.

Francesc Macià va patir presó i exili, Lluís Companys va ser deportat i executat, Josep Irla va morir exiliat, Josep Tarradellas va passar la major part de la seva vida sota amenaça i lluny del seu país, Jordi Pujol va ser torturat i empresonat per la dictadura... Pasqual Maragall i José Montilla han estat un simple parèntesi perquè Artur Mas torna a estar imputat a causa de l'exercici de les seves funcions. Això, des dels anys trenta. A l'altra banda, només tres caps d'estat: Francisco Franco, Joan Carles de Borbó i Felip de Borbó, cap d'ells elegit a les urnes.

Les dues tradicions han conviscut durant un temps, però ara són impossibles d'enllaçar, perquè l'una deriva de les urnes i l'altra de la força. Lluís Companys sabia que havia de morir perquè Catalunya sobrevisqués.
Comentaris

envia el comentari