La implosió del café para todos

"La presidenta andalusa té por d'una hipotètica limitació del dèficit fiscal català/valencià/balear i ja ha girat els ulls cap a l'excepció basco-navarresa, que en cas de canvis podria complementar el superàvit andalús"

El principal bloqueig del règim espanyol passa pel repartiment dels recursos entre l'estat i les diverses comunitats autònomes. En aquest àmbit, l'estat ha fet servir els diners com a eina principal d'intervenció política, com a joc de contrapesos per aconseguir l'equilibri d'un sistema polític molt feble i amb una legitimitat d'origen més que dubtosa. Esquematitzant-ho molt, el centre ha sobrefinançat l'Espanya meridional i interior a partir del drenatge de recursos de la façana mediterrània.

Aquest engranatge ha permès fixar el bipartidisme espanyol, clientelitzant Andalusia des del PSOE i deixant les diverses Castelles sindicades i en mans del PP. Cada renovació del sistema de finançament posava en competència ambdós partits, en benefici del que tingués el govern de Madrid al seu favor.

D'això s'escapaven el País Basc i Navarra, amb un pacte propi, i Catalunya, que s'havia de buscar els recursos per la via del peix al cove, complementant obligatòriament les majories alternatives de PSOE i PP. Així el sistema quedava fixat i bloquejat en favor dels gestors del règim del 78.

Però ara hi ha nervis. La presidenta andalusa té por d'una hipotètica limitació del dèficit fiscal català/valencià/balear i ja ha girat els ulls cap a l'excepció basco-navarresa, que en cas de canvis podria complementar el superàvit andalús. La sola menció d'això ha fet que el lehendakari Urkullu hagi parlat de "línia roja", el mateix que ha dit la navarresa Uxue Barkos. 

La paradoxa és que un repartiment diferent dels recursos enderrocaria l'edifici polític del café para todos, però la contionuïtat de l'statu quo també acabarà expulsant els catalans de l'estat espanyol. Per a Espanya, el dilema és endimoniat perquè, sigui com sigui, Catalunya sempre hi guanyarà marxant.

Comentaris

envia el comentari