Avui comença el 27-S

"Canviar el sistema des d'un ajuntament és encara més complicat que intentar-ho des d'un estat, com fa Syriza"

Objectivament, els d'aquest diumenge han estat uns grans resultats per a les tres candidatures del sí-sí. CiU ha tornat a guanyar les municipals i ERC iguala els resultats del PSC i la CUP demostra una clara expansió electoral. El bloc sobiranista s'eixampla a Barcelona, on suma dos regidors més. A més, queda constatat a les urnes que, malgrat el creixement de Ciutadans, no hi ha cap força prou determinant com per frenar el procés d'emancipació nacional d'aquest país. "La vida continua", deia ahir Artur Mas. I el procés també.

Dit això, és evident que la victòria d'Ada Colau té una enorme importància simbòlica. Amb només onze regidors, l'Ajuntament de Barcelona serà molt difícil de governar perquè, a més, Colau necessitarà aplicar algunes mesures espectaculars per tal de complaure l'electorat que li ha atorgat la victòria. Canviar el sistema des d'un ajuntament és encara més complicat que intentar-ho des d'un estat, com fa Syriza. A més, Barcelona en Comú no té aliats visibles, més enllà del veïnatge ideològic de la CUP.

Sigui com sigui, el fet és que avui és el primer dia de campanya de les eleccions del 27 de setembre i, en aquest sentit, el que serà determinant és que CiU, ERC i la CUP formin un bloc compacte en els objectius. És difícil, sens dubte, però la realitat és que en el camp espanyolista encara ho és més perquè estan en minoria i ni tan sols són sumables amb les candidatures paralel·les a la d'Ada Colau que s'han configurat a molts ajuntament de l'àrea metropolitana.

La irrupció de Colau demostra que en aquest país el catalanisme polític és majoritari, però no invulnerable. El panorama és endimoniat, però no impossible si hi ha unitat d'acció en allò que és essencial.Comentaris

envia el comentari