El bon negoci de Mas

"En aquest escenari, resistir és vèncer. Aquest és el millor negoci que està fent Mas per al sobiranisme"

Desconfiïn tant d'aquells que diuen que això del procés ja està fet i que no hi ha Déu que l'aturi, com dels qui el donen per mort. Uns i altres fa molt que creen expectatives per damunt de les seves possibilitats i sempre hi ha algú que els acaba desmentint. Als segons, per exemple, als enterradors del procés, cada vegada que s'animen, va i la cosa remunta. Arriba Rajoy o qualsevol dels seus ministres o na Camacho, i amb una nova ofensa, amb un nou atropellament de l'autogovern o amb un nou incompliment o vexació, fan reviscolar la flama dels qui ja n'estan farts i se'n voldrien independitzar fins i tot sense haver-se sentit mai independentistes. Si fins i tot el Gran Wyoming, de Madrid de tota la vida, diu que se'n voldria separar...

I bé, què no dir dels de la fe cega en el procés i la independència si us plau per força, oi? Per a ells sempre tenim a mà un polític sobiranista de guàrdia per frustrar-los al poc d'una alegria, que és allò que per definició dura no-res a casa del pobre. I nosaltres, ja ho saben, quant a Estat i independència anem empobrint-nos a marxes forçades per un govern del PP involucionista, que recentralitza amb el silenci còmplice del PSOE. Aquesta és una realitat constatable amb xifres. Igual com l'estadística que relaciona moments d'animació d'un o l'altre bàndol amb una frustració que acostuma a esperar sempre en una cantonada no gaire llunyana.

I el happy end es fa esperar. Veurem qui el gaudeix, si els fidels a la il·lusió o els fidels al "ja us ho dèiem, que això no tenia ni cap ni peus". Segurament, a l'estil de Hollywood, un final pletòric no el tindran, però de moment, això sí, uns i altres són especialment fidels al coitus interruptus. Per tant, d'aquí a no gaire, vaticino que tocarà baixón unionista. Perquè ara van massa crescuts. Ahir fins i tot na Camacho li deia al president Mas que no ha fet el millor negoci de la seva vida, amb l'aposta sobiranista. I ho diu ella, amb un partit en caiguda lliure, que no només no guanyarà les eleccions (com sí diuen les enquestes que farà Mas), sinó que a més sembla que serà superada per partits com Ciutadans o Podemos, i baixarà a la segona divisió d'Iniciativa i uns altres que com ella, els socialistes, es veu que sí que han fet un gran negoci.

En aquest escenari, resistir és vèncer. Aquest és el millor negoci que està fent Mas per al sobiranisme. No es pot viure en un estat d'eufòria o d'entusiasme sostinguts. Ni a una banda ni a l'altra. Els alts i baixos, en un procés que no dura dos dies, són la norma. Ara el sobiranisme està en una vall, clarament. I no passa res. El secret serà clavar el moment decisiu amb un dels pics de mobilització, ànim i encert. En això i no pensar la política com un negoci. Igual ho fa na Camacho i el PP amb la calculadora dels vots a Espanya en mà, i així els va aquí. Mas, per la seva banda, és evident que si hagués encarat tot el que impulsa des del govern com un negoci partidista faria molt de temps que l'hauria abandonat.
Comentaris

envia el comentari