El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els mossos, en mans d’un coronel de la Guàrdia Civil
  • CA

 

 

Diego Pérez dels Cobos, coronel de la Guàrdia Civil i director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat, considerat el número tres del ministeri, ha estat nomenat aquest migdia per la Fiscalia com “director tècnic” per coordinar els Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil en els operatius que l’Estat ha posat en marxa per evitar el referèndum de l’1 d’octubre.

 

Sorprenentment, Diego Pérez de los Cobos va assistir a la reunió que dijous va mantenir el Fiscal Superior de Catalunya amb el Major dels Mossos, on ja se li va comunicar que Madrid s’encarregaria de la coordinació de les accions policials. En aquella reunió, el Govern català ja va tenir clar que l’Estat començava el camí de la intervenció de la Policia de Catalunya, 

Qui comandarà els Mossos va estar imputat en el ‘cas Urra’, en el qual es va condemnar tres agents de l’institut armat per tortures. El cas es remunta a l’any 1992, quan, com documenta La Directa, “va ser un dels sis guàrdies civils acusats de torturar l’activista basc Kepa Urra, detingut per la seva suposada vinculació amb el comando Biscaia. Concretament, l’actual càrrec de la Secretària d’Estat de Seguretat va ser acusat de maltractar Urra quan estava ingressat en l’hospital, però va ser absolt”. El cas va ser denunciat per Amnistia Internacional, pel Relator Especial de les Nacions Unides contra la Tortura i pel Comitè de Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa.

 

Diego Pérez de los Cobos és fill d’Antonio Pérez de los Cobos, membre de la formació ultradretana Fuerza Nueva, que va arribar a presentar-se a les eleccions al Congrés espanyol per Múrcia. El seu germà Francisco Pérez de los Cobos era militant del PP i president del Tribunal Constitucional (TC) espanyol entre el gener del 2011 i el març de 2017.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa