El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Wikileaks sospita que la prova d”El Periódico’ sobre l’avís de la CIA als Mossos és “inventada”
  • CA

 

El Periódico de Catalunya publica aquest dijous una document que, presumptament, correspondria a l’alerta terrorista que el diari sosté que la CIA va enviar directament als Mossos d’Esquadra el 25 de maig. El document publicat inclou un text breu en què l’agència nord-americana afirmaria disposar d’indicis que l’Estat Islàmic planejava atemptar a l’estiu en “zones turístiques molt concorregudes” de Barcelona, i “específicament a la Rambla”. La informació, que el director d’El Periódico, Enric Hernández, explica en el seu article que el diari tenia confirmada per dues fonts de la Generalitat, ha estat ràpidament qüestionada aquesta matinada a través de Twitter pel mateix fundador de Wikileaks, Julian Assange, que la troba “sospitosa” i amb indicis de ser un document “fabricat”. Al mateix temps, el compte de Wikileaks es fa ressò de l’exclusiva del diari, apuntant la coincidència de la publicació amb la propera celebració del referèndum d’independència a Catalunya.

 

 

El Periódico assenyala que disposava de la informació des de principis de juny i que va obtenir la confirmació de la veracitat del document per part de “dues fonts absolutament fiables de la Generalitat”, que no es veu en disposició d’identificar. En aquell moment, les fonts haurien explicat que s’estava a l’espera de rebre més informació sense descartar reforçar mesures de seguretat a la Rambla. El diari no va publicar la informació, assegura, per tal de no crear alarma social en sintonia amb les fonts que havia consultat. La informació, però, la va decidir publicar finalment una hora després d’haver-se consumat l’atemptat, el 17 d’agost. 

 

El text de la CIA afirma que “informació no confirmada de veracitat desconeguda de finals de maig indica que l’Estat Islàmic planejava fer atemptats terroristes no especificats al llarg de l’estiu contra llocs turístics massificats de Barcelona, específicament a la Rambla“. Segons El Periódico, aquesta informació va ser enviada el mateix dia, el 25 de maig, a la policia catalana, a les forces de seguretat de l’Estat (Policia Nacional i Guàrdia Civil), al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI).

 

D’acord amb el diari, el National Counterterrorism Center va traslladar la mateixa informació, amb idèntic text i el mateix 25 de maig, al CNI i a les forces de seguretat de l’Estat. La Policia Nacional hauria estat l’encarregada de compartir la comunicació amb el comissari d’Informació dels Mossos, cosa que va fer, segons fonts oficials, “aquella mateixa setmana”, indica El Periódico.

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, troba la informació sospitosa | Europa Press

 

La informació que revela aquest dijous El Periódico contradiu la versió que han donat públicament tant el conseller de l’Interior, Joaquim Forn, com el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, que en diferents ocasions han assegurat que la informació sobre la CIA no és certa. En concret, Trapero va afirmar aquest dilluns als micròfons de Catalunya Ràdio que l’advertiment d’un atemptat per part de la CIA era una de les “mentides” que havia publicat la premsa amb la intenció de danyar el cos policia català. “Els uns ens llencen merda, i altres flors”, va arribar a dir Trapero, en al·lusió als intents d’alguns mitjans de posar en dubte l’actuació de la policia catalana durant els atemptats.

 

Julian Assange, fundador de Wikileaks, sospita que la prova de ‘El Periódico’ pot ser “inventada”

 

Sobre la informació que publica El Periódico, però, planen ara alguns dubtes i el primer en assenyalar-los ha estat el fundador de Wikileaks, Julian Assange. A través d’una piulada a Twitter, Assange diu que el document que publica El Periódico sembla ser “modificat o fabricat” tenint en compte que “l’ús de les cometes pròpies de l’idioma espanyol en un document en anglès de la CIA és molt sospitós”.

 

 

La piulada de Wikileaks que menciona el referèndum.

 

L’aparició de la nota atribuïda a la CIA per El Periódico aixeca també interrogants per qui hi ha trobat tot d’errades lingüístiques. Així ho adverteix en una piulada el científic i viquipedista David d’Enterria.

 

 

La publicació de la suposada nota de la CIA ha generat ja algunes reaccions des de l’àmbit polític. L’eurodiputat Ramon Tremosa ha assegurat que la informació sembla “falsa i una maniobra contra el referèndum”.

 

 

El director de ‘El Periódico’ reitera que la nota de la CIA és fiable

 

El director d’El Periódico, Enric Hernández, ha reiterat la “fiabilitat” de la nota publciada aquest dijous en declaracions a Catalunya Ràdio. Hernández ha dit que “la nostra fiablitat ens la dona la font d’on surt aquesta nota”. Ha explicat que “aquestes comunicacions s’han produït per via digital i xifrada” i que el diari publica la reproducció del text que van rebre digitalment. “Reproduïm el text, no necessàriament la tipografía, que pot haver canviat”.

 

D’altra banda, el diari El País ha publicat que també disposava de la informació que ha publicat El Periódico aquest dijous. Segons el diari madrileny els Mossos van rebre l’avís el 25 de maig i assegura que la informació la confirmen “fonts de la lluita antiterrorista”.

 

La conselleria d’Interior ha anunciat que el conseller de l’Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, compareixeran a les 12 del migdia per abordar la veracitat d’aquesta suposada nota.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa