El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La comissió de l’Operació Catalunya denuncia la “guerra bruta” contra polítics catalans
  • CA

 

Els grups parlamentaris de JxSí, CSQP i la CUP han votat unànimement a favor de les seves respectives conclusions de la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya. Així, consideren que hi va haver una “guerra bruta” organitzada des del Ministeri de l’Interior i amb la col·laboració de diversos organismes de l’estat per perseguir deliberadament polítics independentistes catalans per tal de desprestigiar-los i modificar el comportament electoral dels ciutadans. Els tres grups demanen que s’investigui més a fons aquest “GAL” mediàtic, policial i judicial i es demanin responsabilitats polítiques al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i altres alts càrrecs.

 

Aquest dimarts els tres grups s’han votat mútuament totes les conclusions, que són molt similars, han criticat l’intent de “boicot” de PP, PSOE i Cs, a més de les nombroses incompareixences, i han anunciat que portaran les conclusions a la justícia. El dictamen final es votarà al ple del Parlament de la setmana que ve.

 

En els seus escrits, d’una quinzena de pàgines, els tres grups arriben pràcticament a les mateixes conclusions. Consideren que les investigacions policials “prospectives” contra polítics independentistes van començar amb el dinar a La Camarga el juliol del 2010 i es van confirmar amb la publicació el juny del 2016 de dues converses mantingudes l’octubre del 2014 entre el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’exdirector de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.

Així, conclouen que les “clavegueres de l’estat” van actuar dirigides per Fernández Díaz, amb la col·laboració o connivència de Rajoy, Sáenz de Santamaría i el cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas. L’operació la van executar una desena de comissaris i alts càrrecs de la policia espanyola, mitjançant la col·laboració de periodistes “afins” i detectius privats. Posteriorment, han comptat amb la connivència de fiscals i jutges, segons els grups parlamentaris, que no han investigat les males pràctiques policials.

 

En aquest sentit, JxSí considera que es va obrir una “causa general” contra l’independentisme per “perseguir pràctiques, no persones”, la qual tenia com a objectiu no pas acabar amb la corrupció política, sinó un interès “estrictament partidista”. De fet, els grups recorden que algunes informacions es van guardar fins que l’independentisme va començar a fer grans mobilitzacions. De fet, el document afirma que la policia espanyola “mai ha estat depurat d’elements franquistes” i la CUP considera que l’actuació de l’estat demostra que “no hi ha separació de poders”.

 

Entre les víctimes de la guerra bruta hi hauria Xavier Trias, Artur Mas i Oriol Junqueras, a més de Pablo Iglesias.

 

Els grups conclouen que els organitzadors de la “conxorxa” haurien pogut incórrer en múltiples delictes com malversació de fons públics per l’ús fraudulent de fons reservats, manipulació electoral, falsedat documental, prevaricació, abús de poder, difamació o calúmnies, entre altres.

Valoracions dels grups

 

En la justificació de les seves conclusions, el diputat de CSQP, Albano Dante, ha explicat que la comissió ha estat “interessant” perquè ha aportat informació “impactant” que “posa els pèls de punta” per la “brutícia, la impunitat i la deriva perillosa” del PP. També ha lamentat que en molts sectors socials i polítics encara hi hagi “por” a parlar de les ‘clavegueres’ de l’estat. En tot cas, ha dit que tot i la guerra bruta, a Catalunya “hi ha hagut tones de corrupció” que no es poden tapar per les irregularitats policials.

 

La diputada de la CUP Mireia Boya ha dit que la guerra bruta és el “modus operandi habitual de l’estat des dels anys 70” per tal de mantenir l’status quo. En aquesta ocasió, ha assenyalat l’exministre Fernández Díaz com a màxim responsable polític, però també ha recordat la “connivència” de Mariano Rajoy o Soraya Sáenz de Santamaría, de qui ha demanat la dimissió i que siguin investigats per múltiples delictes. Igualment, ha lamentat el paper d’alguns mitjans de comunicació i l’ús de fons reservats.

 

Per últim, Lluís Guinó, de JxSí, ha dit que la comissió ha servit perquè la ciutadania sigui conscient de la guerra bruta, que ha fet un “dany irreparable” a la democràcia i l’estat de dret, a més de persones concretes com Xavier Trias, ha dit. Per això, ha dit que el cas mereix una investigació de la fiscalia i, si no, una querella davant dels jutjats.

 

Fora de la comissió, el portaveu parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, ha considerat que les conclusions queden “desvirtuades” pel fet que “grups tant diferents” com el seu, Cs i PSC, no hagin volgut participar-hi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa