El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’independentisme presenta la llei fundacional de la nova República
  • CA
Presentació de la llei de transitorietat jurídica a la premsa | G.A

 

La llei que donarà cobertura jurídica a la fundació de la nova República catalana ja és pública. JxSí i la CUP han posat llum a una llei que feia mesos que estava escrita però que s’havia mantingut en secret, tret d’alguns detalls que es van fer públics el desembre de 2016. L’independentisme ha apostat per gestionar els tempos de presentació de lleis vinculades al procés per poder controlar les escomeses judicials i polítiques de l’Estat. Quan tot just falta un mes per al referèndum de l’1 d’octubre, l’independentisme ha donat detalls sobre les lleis que regiran la nova República catalana si les urnes així ho decideixen. El cos normatiu té 89 articles i 3 disposicions addicionals. “Avui donem seguretat jurídica tant als que volen votar que no, perquè tindran el marc legal espanyol, com als que volen votar sí, perquè sabran quins són els principis fundacionals de la nova República, que seran transitoris a l’espera que hi hagi una constitució catalana, després d’unes eleccions constituents”, ha explicat el president del grup parlamentari de JxSí, Lluís Corominas. 

 

Per part de la CUP, el diputat Benet Salellas ha insistit que “aquesta llei és una interpel·lació als votants de l’1 d’octubre, perquè els independentistes coneguin quin serà el nou marc, i també perquè aquells que no s’han sentit fins ara interpel·lats, puguin prendre una decisió sobre el sí i el no”. En aquest sentit, apunta el diputat cupaire, “la llei és també una eina de determinació, perquè queda clar que no hi haurà més debat processista, l’endemà naixerà una república catalana. Els que no ho vulguin, també estan interpel·lades a votar no. És una crida a tot el país”.

Junqueras conversa amb el diputat de la CUP Benet Salellas, mentre Gabriel i Serrra també conversen | Jordi Borràs

 

Després d’una certa polèmica entre el PDeCAT, ERC i la CUP sobre el calendari d’aprovació de la llei, finalment hi ha acord: “La llei ha d’estar aprovada abans del referèndum”, tal i com han anunciat a la roda de premsa, perquè es pugui debatre en campanya què implica la independència, i sobretot, perquè en cas que guanyi el ‘Sí’ els catalans ja quedin coberts per la nova legislació i no hi hagi salts al buit. Ara bé, no s’han donat més detalls sobre el calendari d’aprovació, que es podria produir des d’ara i fins el 15 de setembre. 

 

En paral·lel, hi ha també sobre la taula la llei del referèndum, encara pendent d’entrar a l’ordre del dia de la Mesa del Parlament perquè inicïi els tràmits per a la seva aprovació. Fonts idependentistes donen per fet que en el ple del 6-7 de setembre JxSí i la CUP donaran llum verda al marc lega del referèndum, i el mateix dia el Govern podria signar el decret de convocatòria i fixar el 15 de setembre com l’inici de la campanya. El punt més substancial de la proposició llei que han registrat JxSí i la CUP preveu que en el termini de 48 hores des del moment en què la Sindicatura electoral -òrgan de nova creació que gestionarà el referèndum de l’1 d’octubre- proclami els resultats oficials del referèndum, el Parlament de Catalunya convocarà un ple ordinari -se celebren els dimecres i dijous cada dues setmanes- i proclamarà la independència si guanya el ‘sí’. 

 

En cas que guanyi el ‘no’,la proposició de llei de referèndum que han presentat JxSí i la CUP determina que es dissolgui el Parlament i es convoquin eleccions autonòmiques. Així s’estableix en l’article 4.4 de la llei -conté 34 articles i dues disposicions addicionals-, que determina que “si el recompte de vots vàlidament emesos dona com a resultat que n’hi ha més d’afirmatius que de negatius, implica la independència de Catalunya”. El text especifica que “el Parlament de Catalunya dins els dos dies següents a la proclamació dels resultats per part de la Sindicatura electoral celebrarà una sessió ordinària per a efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, els seus efectes i acordar l’inici del procés constituent”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa