El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PP vol que Forcadell i Mas compareguin a la comissió d’investigació de la secessió
  • CA
 

Junqueras, Puigdemont i Munté, en l’acte de compromís amb el referèndum | Jordi Borràs

 

El Parlament es prepara per posar en marxa les comissions d’investigació sobre ‘l’Operació Catalunya’ i sobre les ‘Actuacions del Govern per preparar la Secessió de Catalunya de la Resta d’Espanya’. La primera, dedicada a analitzar les responsabilitats de polítics i cossos i forces de seguretat de l’Estat en la guerra bruta contra l’independentisme que va liderar l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, i la segona, impulsada pels partits de l’oposició al Parlament de Catalunya, destinada a aclarir si el Govern ha comès cap il·legalitat en la gestió del full de ruta i la present i futura preparació del referèndum. De fet, aquesta comissió es va impulsar arran de les declaracions de l’exjutge Santi Vidal, en què assegurava en una xerrada de l’ANC que el Govern havia obtingut il·legalment dades fiscals dels catalans.

 

 

Aquest dimarts ha acabat el període per registrar peticions de compareixença a la comissió sobre actuacions del Govern, que s’hauran de votar a la mateixa comissió, que encara no està convocada. Tal i com ha pogut saber el Món, en total s’han registrat un total de 155 sol·licituds. 98 són de Ciutadans, entre les quals hi ha 7 consellers i el secretari de Govern, a més del diputat Lluís Llach, després que afirmés que la Generalitat sancionaria els funcionaris que no acatessin la llei de desconnexió. El PP, per la seva banda, fa una aposta política més forta, i demana 24 compareixences, les més remarcables, les de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i l’expresident de la Generalitat Artur Mas, a més de la del diputat Lluís Llach. El PP també sol·licita la compareixença d’un expert.

 

 

Per la seva banda, el PSC i CSQP han pactat una petició conjunta que inclou 26 compareixences, amb la petició de sis consellers i el secretari de Govern. Finalment, JxSí vol que compareguin 7 experts, i la CUP no ha presentat cap sol·licitud perquè considera que aquesta comissió només està pensada per fer mal a l’independentisme. Per la seva banda, el Govern ja va expressar la seva posició sobre aquesta comissió. Creu que no tindrà utilitat perquè l’executiu ja va donar les “explicacions oportunes” arran de l’esclat del cas Santi Vidal, el qual va assumir responsabilitats i va dimitir. 

Ara caldrà veure d’aquestes 155 sol·licituds de compareixença quantes prosperaran i es materialitzaran. A més, cal tenir en compte que la compareixença al Parlament és voluntària, de manera que les persones cridades a comparèixer s’hi poden negar. En aquesta comissió, JxSí i la CUP tindran majoria absoluta, de manera que podran vetar, si ho acorden, que per exemple hagin de comparèixer Lluís Llach, Artur Mas o Carme Forcadell. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa