El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La premsa internacional, a l’expectativa del xoc de trens
  • CA
Els encausats han sortit de Palau acompanyats per una comitiva de polítics i ciutadans. | Jordi Borràs

 

 

Amb el lema Love Democracy, els organitzadors de la mobilització que ha aplegat unes 50.000 persones a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en suport als encausats pel 9N, han aconseguit allò que pretenien: “Donar un missatge clar de capacitat de mobilització, però sobretot, fer un salt en l’atenció internacional del conflicte, molt necessari per a tot el que vindrà en els propers mesos, perquè aquest conflicte obre escenaris incerts, no previsibles”, avisa el president de l’ANC, Jordi Sànchez, en declaracions a El Món. A les portes del TSJC, el món ha vist com milers de ciutadans sortien al carrer de forma pacífica per defensar les seves urnes, les que el Govern de Catalunya va posar el 9 de novembre de 2014 en un procés participatiu sense efectes vinculants. Més de 350 periodistes acreditats al TSJC i moltíssims altres al carrer han donat cobertura al judici del 9N, que jutja Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pels possibles delictes de prevaricació i desobediència.

 

 

Els mitjans de comunicació espanyols i internacionals han fet un desplegament mai vist abans per cobrir el judici. Un interès especial que, a parer del president de l’ANC, queda reforçat pel missatge “de determinació que suposa el referèndum o referèndum per una banda, i la judicialització de la política que el govern d’Espanya manté”. De fet, Jordi Sànchez explica el treball que ha fet l’ANC amb periodistes de Madrid per explicar-los la magnitud de la mobilització: “Els hem explicat que, al nostre entendre, hi ha hagut un canvi d’intensitat, hem passat a un altre nivell, i en aquest sentit, tothom, aquí i allà, té clar que el conflicte català estarà en el centre de l’agenda espanyola i internacional. Deixem enrere l’etapa en què havíem d’explicar el conflicte a nivell internacional per entrar de ple en una fase en què ja res no és previsible”, conclou Jordi Sànchez. 

Milers de ciutadans han esperat a les portes del TSJC Mas, Ortega i Rigau | Jordi Borràs

 

“Conservadors contra independentistes”

 

Una trentena de mitjans de comunicació internacionals han informat directament amb els seus corresponsals sobre el terreny, a més de la cobertura de grans agències internacionals com Reuters i AFP, que han recollit mitjans de tot el món. I la premsa de Madrid, que per primera vegada ha fet també un desplegament històric, amb informacions al minut i reportatges. Res a veure amb la cobertura que la majoria de capçaleres espanyoles van donar a la darrera Diada, molt més escassa i sense la immediatesa amb què han informat sobre el juduci del 9N. Hi ha hagut un canvi de xip en la percepció del conflicte que tenen els mitjans espanyols i internacionals. Però el gran xoc de trens encara ha d’arribar. Serà, assenyalen molts mitjans, el dia en què Carles Puigdemont convoqui el referèndum. El 6F ha estat només un tast del gran xoc. 

 

 

 

“A França es percep com un enfrontament entre conservadors i independentistes, i malgrat que ara els francesos estem una mica embolicats amb els nostres problemes, sí que l’opinió pública considera que és un conflicte que passa pels tribunals, quan potser hauria d’haver-se explorat la via de diàleg abans. D’aquí que tothom estigui esperant si el president català convoca el referèndum o no. Això sí que pot provocar un desenllaç del conflicte en un sentit o altre”, explica a El Món Michaela Cancela, cap de redacció d’Agence France Presse (AFP).

 

 

Amb tot, la periodista francesa no creu que “amb el judici del 9N s’hagi internacionalitzat més el procés dels catalans, perquè si ha copsat l’atenció internacional és més aviat perquè hi ha inestabilitat global, i el que pugui passar a Catalunya és, sens dubte, un element desestabilitzador addicional. De fet, The New York Times citava Catalunya com un dels grans desafiaments d’Europa”. Sigui com sigui, Michaela Cancela reconeix que, després de l’exhibició al carrer d’unes 50.000 persones, “l’independentisme ha sabut molt bé donar-li la volta a les amenaces de l’Estat i usar-les per defensar les seves idees”.

Mas, Ortega i Rigau, a la sortida del judici | Jordi Borràs

 

El dia del referèndum, moment clau de l’enfrontament

 

La premsa espanyola ha cobert el judici de forma excepcionalment àmplia. “L’enfrontament existeix des de fa temps, però avui és un capítol mes en la batalla. És cert que el 9N va suposar un abans i un després, i el dia que Puigdemont convoqui un referèndum, i si a més a més, el duu a terme, aleshores sí que serà un moment clau de l’enfrontament, molt més important que el judici pel 9N”. Així ho explica a El Món la periodista de El Español Sílvia Taulés, que reconeix que des de fora de Catalunya “el judici s’ha vist com un teatre més que no pas política real, teatre per totes dues parts, i s’està arribant a un punt exagerat en aquest teatre”. Ara bé, avisa Taulés, “els passos que s’estan donant fan que cada vegada sigui més difícil fer marxa enrere, es va cap a un punt sense retorn. Ara el seguiment del conflicte serà més intens, sense cap mena de dubte”, conclou. Pel que fa a la projecció internacional o no del cas català, la periodista de El Español és clara: “Tot això no beneficia internacionalment cap de les dues parts, es dona una imatge de desequilibri i de falta de tranquil·litat, que acabarà repercutint en la política i l’economia, i això no agrada ni dins ni fora d’Espanya”.

 
Diego Torres, reporter de Politico, una capçalera dels EUA especialitzada en política amb 20 milions d’usaris únics i una edició europea que passa dels 2 milions, adreçada fonamentalment als grups d’interès i polítics, també apunta que el gran xoc de trens espanyol i català serà el referèndum: “Quan Puigdemont convoqui el referèndum, previsiblement sense l’acord de Madrid, el focus internacional tornarà al conflicte català, perquè hi haurà molta expectativa per veure si realment l’Estat aplica les mesures coercitives que ha anunciat”, assenyala en declaracions a El Món. El periodista de Politico afegeix que després d’aquesta data assenyalada, “en vindran moltes altres, perquè l’enfrontament serà totalment obert, i si l’Estat utilitza tots els mecanismes legals per impedir el referèndum, l’interès internacional creixerà”. 

 

La notícia principal de Politico, el judici del 9N | Politico

 

 

Però per què aquest mitjà de comunicació informa regularment sobre el cas català? “Aquest conflicte es produeix en un dels països més importants de la UE, què passi tindrà efectes directes a Europa”, explica Diego Torres, que, preguntat sobre si els lectors de Politico consideren que es tracta d’un enfrontament entre demòcrates que volen votar i un Estat que no els ho permet, és clar: “No crec que sigui això, les dues opcions són totalment legítimes, tant el referèndum com defensar que la sobirania resideix en el poble espanyol. És més aviat un xoc de sobiranies, que haurà de determinar si Catalunya té dret a decidir o no”. 

 

 

La resposta serà, justament, quan Carles Puigdemont convoqui un referèndum i es produeixi una reacció o altra de l’Estat espanyol. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa