El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Església Plural diu que és “fastigós” que s’hagi convocat una missa per Franco i Primo de Rivera
  • CA

 

El col·lectiu Església Plural ha titllat de “fastigosa” la missa per Francisco Franco i Primo de Rivera que s’havia convocat per aquest divendres a la tarda l’església Santuari de la Mare de Déu del Sagrat Cor, tal i com ha publicat aquest diari. Tot i que finalment el Santuari ha decidit suspendre l’acte, segons ha avançat BTV, el portaveu d’Església Plural, Josep Torrens, s’ha mostrat contundent afirmant en declaracions al Món que “el fet que una església o comunitat cristiana pugui fer un acte que orientat cap a l’enaltiment del feixisme o qualsevol dictadura ens sembla fastigós i contrari als ideals evangèlics”.

Tot i que, segons ha explicat Torrens, “tothom té dret a demanar que es faci una pregària o un acte litúrgic de cara als seus morts”, des d’Església Plural entenen que “quan es converteix en un enaltiment del feixisme és contrari als principis que inspiren la manera d’actuar d’una persona cristiana“.

 

Petició de protocols a l’Arquebisbat

 

Arran d’aquest fet i després de l’homenatge feixista a la División Azul que es va produir el passat 5 de novembre a la parròquia de la Immaculada Concepció de l’Hospitalet de Llobregat, Església Plural ha assegurat aquest diari que demanarà a l’Arquebisbat de Barcelona que hi hagi protocols per aquest tipus d’actes: “Els diferents col·lectius poden utilitzar actes de contingut religiós per expressar els seus sentiments i esperances, i també de dolor, però quan aquests actes tenen un contingut contrari a l’Evangeli hi hauria d’haver un protocol”, explica Torrens.

Pel portaveu d’Església Plural caldrien dos procediments: “Que s’hagués de comunicar al Bisbat quan hi ha una petició per fer un acte d’aquest tipus, i després un protocol per veure quins actes es poden realitzar i quins no, i en quines circumstàncies es poden realitzar”.

 

Demanar disculpes

 

Església Plural ja es va adreçar a l’Arquebisbat de Barcelona arran dels fets de la parròquia de l’Hospitalet per fer-los saber la seva visió: “No n’hi ha prou amb prendre nota d’aquesta situació sinó que cal ser una mica més contundents. És un testimoniatge que escandalitza molta gent, creient i no creient“, diu Torrens, que afegeix que “això fa mal a l’Església”.

 

Torrens lamenta que “amb aquests actes sembla que l’Església està al costat de fanatismes, intolerància i enaltiment de règims que no tenen res de democràtics“, i recorda que tant l’Església catalana com l’espanyola “encara tenen pendent demanar perdó per tota la seva col·laboració amb el règim franquista”. 

 

“L’Església va patir moltíssim durant la guerra civil, però a la postguerra va ser aliada del franquisme i en nom de l’Església i per mitjà d’ella es va causar molt de dolor”, constata, per afegir amb contundència que “l’Església catalana, i també l’espanyola, haurien de fer aquest acte de reconeixement de la seva culpa”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa