El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Neix el moviment Portes Obertes del Catalanisme, amb membres d’Unió i el PSC
  • CA

 

El moviment Portes Obertes del Catalanisme s’ha presentat oficialment aquest dilluns a Barcelona com un espai per reclamar el diàleg enfront del projecte independentista i la via unilateral. Entre els impulsors del moviment hi ha membres del PSC, com l’exprimer secretari Pere Navarro i l’exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu; i d’Unió, com Jordi Casas.

 

El manifest fundacional expressa el seu “compromís amb la recuperació d’un catalanisme plural, obert i integrador” que s’allunyi de les visions “reduccionistes” de Catalunya i d’Espanya, la “unilateralitat” i els “enfrontaments interessats”. Afirma també que el procés de diàleg ha d’implicar una reforma constitucional que compti amb “l’aval democràtic del conjunt de la ciutadania”. El moviment s’ha presentat aquest dilluns a l’Espai Francesca Bonemaisson de Barcelona, en un acte que ha comptat amb la presència del primer secretari del PSC, Miquel Iceta; el secretari general d’Unió, Ramón Espadaler; i el president del comitè de govern del partit, Josep Antoni Duran i Lleida; entre d’altres personalitats.

Els convocants han explicat que el moviment sorgeix arran de diverses reunions de persones provinents de diferents moviments que han volgut crear un espai que representi el catalanisme que aposti pel diàleg per solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya. El dirigent d’Unió Fèlix Riera ha dit que es busca represenar la pluralitat del catalanisme i fer-ho des d’un punt de vista “inclusiu”, allunyant-se també de la idea que l’objectiu no és “derrotar” l’indepentisme. Així, han plasmat al manifest la recuperació d’aquest catalanisme “imprescindible” per abordar la crisi institucional i política que viu el país. 

 

Afegeix que entenen el catalanisme “no com una finalitat en sí mateixa sinó com un espai compartit” que ha de permetre “plantejar i articular el conjunt i la diversitat de les aspiracions” de la societat catalana, amb voluntat de convivència amb la resta de pobles d’Espanya i de presència i participació activa en la governabilitat de l’Estat. Aquest catalanisme “vol dir també respecte a l’estat de dret i al principi de legalitat, el diàleg i el progrés”. 

Apunten també que aquest diàleg ha de ser la culminació de la voluntat d’acord entre les parts i de “construir ponts sense exclusions”. Reconeixen les “dificultats” d’optar per aquest camí del diàleg però el consideren “inexcusable i l’únic possible” davant de les postures de “polarització” i “unilateralitat”. Per últim, asseguren que aquest nou catalanisme ha de servir per plantejar “noves opcions i possibilitats” i donar resposta als nous reptes polítics. 

Navarro reclama “no tancar-se en si mateixos”

En la presentació, Navarro ha fet una crida a “sumar i no dividir” i ha recordat que Catalunya no n’hi ha una sinó que a dins del país viuen moltes realitats i persones d’orígens molt diversos. Per això, ha apuntat que el més important és apostar per la cohesió i ha reivindicat que la via per fer-ho és el diàleg. Així, ha rebutjat els pobles que volen “tancar-se en si mateixos” i ha reivindicat un catalanisme “que representi els catalans, però no només el 40, 50 o 60% sinó la immensa majoria”.

Ha afegit que cal perseguir un projecte “més enllà de Catalunya” i ha situat com una de les aspiracions “construir la resta d’Espanya i d’Europa des de Catalunya”. El també exalcalde de Terrassa ha posat en valor que “anar junts” permet influir més i millor al món. 

De la seva banda, l’exdirigent d’Unió Jordi Casas ha criticat la “tergiversació” que es fa des del món independentista i per això ha reclamat construir un projecte “des del coneixement de la realitat i el principi de legalitat”. Ha alertat que sinó “fàcilment pot traspassar la frontera del populisme”. “Catalunya necessita avui molt diàleg sincer, que culmini amb un projecte col·lectiu real i possible, no emocional”, ha declarat, al temps que ha reivindicat “tocar de peus a terra, acceptar la realitat i mirar de transformar-la entre tots i no unilateralment”. 

 

Per la seva part, Hereu ha reclamat un catalanisme amb una veu “forta” per tal que “Catalunya pugui ser rebuda al món, a Brusel·les, Madrid i Washington” ja que ha reivindicat que Catalunya “té moltes coses a expressar”. L’exalcalde ha dit que cal distanciar-se de l'”espectacle buit que no aporta res”.

 

A banda d’ells, durant la presentació hi ha participat diverses persones representants del món econòmic, juvenil, estranger i legal, entre d’altres. Totes elles han reivindicat de parlar per arribar a un acord i han apostat també pel projecte federalista. Ha clos l’acte l’impulsor del moviment Tercera Via, Mario Romeo, que ha explicat que a partir d’ara es farà arribar la declaració al conjunt d’entitats del país, líder d’opinió, agents socials i econòmics i a totes les forces polítiques. En segon lloc, volen generar informació i opinió i per això crearan un blog. Per últim, s’han compromès a convocar una nova reunió del moment durant els primers mesos del 2017.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa