El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les transicions premien un Barça que ha sabut patir (0-1)
  • CA

Victòria importantíssima del Barça a San Mamés (0-1). Un gol de Rakitic dóna tres punts de molt valor, en un partit marcat per l’esforç físic. La intensitat imposada per l’equip local, juntament amb una pressió alta que ha pretès dificultar la sortida de pilota dels blaugrana, ha marcat l’inici d’un partit dur i molt enèrgic. Tot i la velocitat dels bascos, el Barça no s’ha intimidat i ha volgut sorprendre l’Athletic en transicions ofensives ràpides, majoritàriament iniciades per Rakitic i dutes per Messi i Luis Suárez, els homes que millor entenen la nova filosofia de Luis Enrique que no només contempla el joc de posició.

Després de força minuts de patiment -en ambdós costats- el Barça ha donat un cop de puny sobre la taula i ha ensorrat els plans d’un Athletic que sí que s’ha vist superat pel plantejament de Luis Enrique. Un contraatac de llibre, amb un moviment excepcional de Luis Suárez d’esquena, ha permès els blaugrana -avui de púrpura- obrir les línies dels locals i facilitar l’arribada a l’àrea dels migcampistes. Ivan Rakitic, després d’una centrada perfecta d’Arda Turan, ha obert el marcador amb un exquisit cop de cap, en el minut 20.

L’Athletic, però, no ha canviat la seva predisposició i ha seguit pressionant les línies defensives del Barça que, amb molta calma i tranquil·litat, ha anat espolsant-se les puces a través de la sortida coordinada de pilota, sense llançar-la, superant poc a poc les línies imposades per Valverde. De fet, gràcies a aquest criteri, els blaugrana han pogut construir més jugades ofensives aprofitant la posició de Busquets al cercle central i a la sempre indispensable ajuda de Messi en la zona de creació. L’argentí ha tornat a desequilibrar, sobretot amb les seves passades filtrades a l’interior de l’àrea, que a punt han estat de significar el segon del Barça abans del descans. Denis Suárez i Arda Turan, qui les han tingut més clares, han errat els seus remats, sobretot el turc, que ha disposat d’un immillorable oportunitat, tot sol davant Gorka.

Per criteris, per això, el de Mateu Lahoz. Ensenyant targetes per protestar, obviant grogues per faltes dures, l’àrbitre ha desesperat els jugadors, no només del Barça, amb les seves decisions confuses. Ha xiulat faltes sense veure-les, per intuïció, ha xiulat accions il·legals en atac quan es tractava de penals i ha tornat bojos els futbolistes presents a la gespa i els aficionats, que l’han esbroncat reiteradament. I amb raó.

La pèrdua de la possessió, un problema pels blaugrana

La segona part no ha estat bona pel Barça. El conjunt barcelonista ha patit fins el darrer minut, no per la pressió de l’Athletic Club, sinó per la manca de domini. Luis Enrique no ha volgut tenir la possessió i ha preferit seguir abonat a les transicions, que han permès els locals tenir esperança per avançar línies i col·locar-se més a prop de l’àrea blaugrana. Sense cap control, els bascos i els catalans han disposat de diverses ocasions de gol, les més clares per als barcelonins, un atzar que ha acabat amenaçant greument la porteria de Ter Stegen i el resultat.

En el minut 85, l’Athletic Club ha estat a punt de fer l’empat, amb un llançament gairebé perfecte de Beñat, de falta, que ha fregat el pal esquerre del porter alemany. San Mamés i l’Athletic han demostrat tornar a ser un camp i un equip molt incòmodes, també per al Barça, tot i que la decisió de jugar-s’ho tot a les transicions i els contraatacs ha estat de Luis Enrique. La victòria és importantíssima i de molt mèrit, però la moneda llançada durant la segona part ha estat a punt de caure en posició de creu.