El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El president de SCC penja vídeos de propaganda feixista amb la seva pròpia veu a Youtube
  • CA

Josep Ramon Bosch ha explotat a fons l’anonimat de la xarxa. A més d’utilitzar un compte anònim per amenaçar i també gestionat pel president de Societat Civil Catalana. Alguns experts han seguit el rastre informàtic dels primers enllaços penjats per Bosch al perfil de facebook durant l’any 2012 i han trobat una gran quantitat de material propagandístic feixista, amb diversos vídeos amb la veu en off enregistrada pel propi Josep Ramon Bosch. De resultes de les informacions publicades ahir, l’usuari ha eliminat tots els vídeos -que publiquem des del canal Youtube d’El Món- però deixant un rastre perfectament reconeixible.

  

  

  

  

Aquest canal de Youtube està registrat amb el nom de Josep Codina, fet que aporta més evidències sobre el vincle amb Bosch, ja que el seu nom complert és Josep Ramon Bosch i Codina.. A la pàgina de Josep Codina, iniciada el 7 de gener de 2011, hi havia penjats set vídeos, sis dels quals pujats pel mateix usuari i un últim, amb data del 30 d’abril de 2014, repiulat d’una tercera persona. Es dóna la circumstància que l”últim vídeo penjat al perfil de Josep Codina i originalment pujat per una tercera persona, és un tall del programa El Cascabel de la cadena 13TV on hi ha una entrevista al propi Josep Ramon Bosch. Em aquesta entrevista, a partir del minut 15.00, Bosch pronuncia la frase «Esquerra Republicana no es izquierda, Esquerra Republicana es fascismo puro…».

  

  

  

 

Apologia del franquisme

 

 

Del recull criden l’atenció dos vídeos que pretenen ser un homenatge als requetès que van lluitar amb el Terç de Nostra Senyora de Montserrat sota les ordres de l’exèrcit colpista dirigit per Francisco Franco. El primer vídeo, titulat «Terç de Nostra Senyora de Montserrat» i ha un tall de 35 segons narrat per una veu en off que és, sens dubte, molt semblant a la de Josep Ramon Bosch. El vídeo segueix amb la versió antiga d’Els Segadors (Catalunya, comptat gran) cantada per Rafael Subirachs. A les imatges s’hi intercalen imatges religioses, la creu de Sant Andreu utilitzada pels carlins, banderes espanyoles amb la llegenda «Visca Catalunya! Amunt Espanya!», i fins i tot la silueta d’uns Països Catalans amb la bandera catalana, seguit dels noms i fotografies d’alguns dels combatents franquistes. El vídeo acaba amb la fotografia del monument als combatents del Terç a la població de Vilalba dels Arcs (Terra Alta), casualment el mateix monument on Javier Barraycoa, membre fundador com en Bosch, de SCC i Somatemps, va ser fotografiat en un acte de la Comunió Tradicionalista Carlista (vegeu Barraycoa, agenollat, al peu de la mateixa creu).

Hi ha un segon vídeo, titulat «Terç de Requetès Nostra Senyora de Montserrat. IIª part.wmv» que comença amb una imatge amb la llegenda «Catalunya foral, espanyola i carlina» i que segueix la tònica del primer, amb imatges de combatents carlins, banderes espanyoles i monuments franquistes, que també es narrat per la mateixa veu.

 

Contundència de l’anàlisi forense per determinar l’autoria del narrador dels vídeos

 

El Món ha contactat amb ForensicLab, el laboratori de lingüística forense de l’Institut de Lingüística Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb qui l’associació Drets manté un acord de col·laboració. Una representant del centre ha declarat a El Món que realitzaran una curosa anàlisi fonètica sobre la probabilitat de coincidència amb la veu del narrador dels vídeos amb mostres de la veu de Bosch enregistrades en actes de SCC per encàrrec de Drets. Ha detallat però, que el resultat de l’estudi estarà condicionat per la curta durada de les mostres de veu presumptament atribuïdes a Josep Ramon Bosch.

Per altra banda, El Món ha encarregat un primer estudi sobre la possibilitat de coincidència de la veu del narrador amb la de Josep Ramon Bosch. Per realitzar la prova s’ha utilitzat el software especialitzat Easy Voice Biometrics amb el qual s’ha pogut comprovar que les probabilitats de coincidència de Josep Ramon Bosch amb el narrador dels vídeos de Josep Codina són molt altes, superiors al 70%. La contundència de la primera anàlisi, tot i de tractar-se de material precari (la comparativa està feta entre un text llegit i un altre d’espontani) juntament amb la semblança, a oïda nua, de la veu greu i profunda de Bosch amb la del narrador dels vídeos, posen encara més en dubte la versió de Bosch negant qualsevol vincle amb el perfil de Facebook que ha destapat la polèmica.

Apologia al nazisme

 

La resta de vídeos segueixen el fil ideològic de les teories revisionistes del catalanisme hispànic, impulsades per l’extrema dreta i defensades per Bosch. Aquests vídeos mostren imatges de «catalans il·lustres», molts d’ells vinculats al règim franquista, com Dalí o Pla. Aquests vídeos però, no van acompanyats de narrador. De tots ells però, n’hi ha un que crida especialment l’atenció per ser absolutament aterrador: el vídeo titulat «Anticomunism», un homenatge nazi en tota regla. Són 9 llargs minuts d’apologia al règim nacionalsocialista.

Per desgranar els detalls de la iconografia nazi utilitzada, El Món ha contactat amb el periodista Roger Suso, resident a Alemanya des de fa anys i especialitzat en extrema dreta germànica i qui ens indica que les imatges transiten al ritme de cançons com Erika, una coneguda marxa nazi emprada durant les desfilades de les forces armades alemanyes durant el Tercer Reich. Hi ha dues cançons més, una en italià, la qual no s’ha pogut identificar i per últim una altra en alemany: la SS marschiert, emprada durant les desfilades de les Waffen-SS.

Al llarg del vídeo s’hi poden veure nombroses fotografies d’oficials de les Waffen-SS, el cos de combat d’elit de les SS, l’organització de seguretat del NSDAP, el partit nazi, durant la Segona Guerra Mundial. D’entre les fotografies dels combatents nazis en destaca per exemple, la de Ernst Barkmann (minut 9:16). Barkmann va ser un suboficial de les Waffen-SS famós per comandar una divisió de tancs Panther al Front Oriental, a la batalla de Khàrkiv i a Normandia. Després de la guerra va ser cap de bombers al seu poble natal Kisdorf, on va ser-ne l’alcalde per la CDU de 1976 fins 1994. L’any 2009 va morir com a home lliure sense ser mai jutjats per crims de guerra.

Al vídeo també hi apareixen cartells de l’organització feixista croata Ústaixa, aliada del feixisme i fundada per Ante Pavelic, dirigent polític croat conegut per haver perpetrat matances de jueus, serbis, romanís i partisans durant la Segona Guerra Mundial. Pavelic va morir a Madrid l’any 1959 havent estat acollit i protegit pel Franco. També hi apareixen altres cartells, de la División Azul, de col·laboracionistes noruecs, britànics, francesos italians… tots ells abillats amb creus gamades, runes odals, i els temibles Totemkopfs. Tot plegat perpetrat per algú que coneix molt bé les entranyes del nacionalsocialisme, la seva història i els seus mites.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa