El Vallès Occidental, per la prevenció del malbaratament alimentari

El projecte "Ecowaste 4 Food" al que participa té un pressupost d’1.465.703,00 euros

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha estat convidat per l’Agència de Residus del Govern de Catalunya a formar part del Comitè Estratègic del projecte europeu ‘Ecowaste 4 Food’, per a la prevenció del malbaratament alimentari.

 

El dia 17 de juliol al matí s’ha celebrat una reunió del Comitè en la qual s’han tractat diferents iniciatives existents a Catalunya per prevenir el malbaratament. El Vallès Occidental compta amb una important experiència amb els projectes Recooperem, que el Consorci porta a terme junt amb el Consell Comarcal a 15 escoles, i Acaba’t el Plat a Casa, que es desenvolupa als restaurants de la comarca.

 

Aquestes dues experiències de foment de l’aprofitament alimentari estan tenint una gran resposta per part dels agents implicats i es treballa per poder ampliar-les els propers mesos. És per aquest motiu que l’Agència de Residus, partner del projecte ECOWASTE4FOOD, ha escollit el Vallès Occidental com un dels territoris participants al Comitè Estratègic.

 


El projecte ECOWASTE4FOOD reuneix set autoritats locals i regionals de set països d’arreu d’Europa. L’objectiu del projecte ECOWASTE 4 FOOD és, d’una banda, ajudar els socis a respondre millor a la reducció de residus alimentaris al llarg de tota la cadena alimentaria mitjançant l’ecoinnovació, com a part d'una estratègia territorial més global que asseguri l’accés a una quantitat suficient d’aliments nutritius a tota la població. I de l’altra, demostrar que els residus alimentaris poden ser l’origen d’una economia eficient en els recursos i respectuosa amb el medi ambient per als territoris.

 

Els socis s’han compromès a millorar les polítiques en la matèria durant els quatre anys de durada del projecte i, en particular, en influir en el Programa Operatiu Regional 2014-2020 dels fons FEDER. El projecte té un pressupost d’1.465.703,00 euros, i una durada de quatre anys (2017-2020).

 

Les entitats participants al projecte treballen conjuntament, intercanviant les seves experiències i aprenent unes de les altres, a promoure en els seus territoris ecoinnovacions per reduir els residus d’aliments, com una manera d’avançar cap a un desenvolupament sostenible i inclusiu.


La primera fase del projecte, de dos anys de durada (2017-2018), es dedica a l’aprenentatge interregional fins a la definició d’un pla d’acció regional, intercanviant experiències i aprenent els uns dels altres. Durant aquests dos anys, un comitè estratègic estarà activament involucrat en la selecció i validació de bones pràctiques en cadascun dels territoris participants i la seva adaptació a la realitat regional, i tanmateix en aportar la seva experiència a les altres regions europees.

 

La segona fase, de dos anys més de durada (2019-2020), es dedicarà a la implementació dels plans d’acció regionals dissenyats en la primera fase. Les diferents entitats que formin part del comitè estratègic seran les que aplicaran les actuacions del pla d’acció prèviament definit i susceptibles de ser finançades amb aportacions procedents de Fons FEDER.Comentaris

envia el comentari