Climes mediterranis del món

El clima mediterrani es dona a les ribes dels tres continents que envolten aquest mar nostre

El nostre clima, el Mediterrani, és excepcional a nivell mundial. Però no perquè sigui el nostre clima, sinó perquè té una característica que no es dona a cap altre clima del món i és que l’estació més càlida de l’any és la més seca (al clima desèrtic no hi plou ni amb calor ni amb fred). Aquesta absència de pluja en època càlida, encara que ens sembli normal, no ho és gens. A tots els climes, l’estació més càlida és la més plujosa. Al nord d’Europa i també els països centrals, per exemple, passa això. Aquesta característica es basa en el fet que l’aire càlid té més capacitat de contenir vapor d’aigua, la qual cosa fa que quan plou, la precipitació sigui més quantiosa. En el nostre clima però, hi ha uns factors de tipus dinàmic (moviments de masses d’aire), que no afavoreixen els processos de precipitació durant l’estació càlida. 

 

El clima mediterrani es dona a les ribes dels tres continents que envolten aquest mar nostre. Però també el trobem en d’altres punts més remots. Intuirem, entrant en un botiga selecte de vins, a quins llocs hi ha clima mediterrani, llegint les procedències dels vins estrangers. Trobem clima mediterrani en algunes zones de Sud-Àfrica (Ciutat del Cap), punts de Xile (Santiago), sud d’Austràlia (Perth) o Califòrnia (Los Angeles). 

 

En aquests indrets del planeta, l’estació més càlida és la més seca de l’any i, en canvi, la més freda, l’hivern és la més plujosa. Aquesta afirmació ens pot sorpendre, però aquesta és la definició mundial de clima mediterrani. A Catalunya hi ha moltes zones en que l’estació més plujosa és la tardor, la primavera o el mateix estiu. Aquesta elevada pluviometria estival es dona a diversos sectors del Pirineu. 

 

Ah, i l’element més característic del nostre clima és l’acusada irregularitat. Això fa que no hi hagi dos mesos, dos estacions o dos anys idèntics.
Comentaris

envia el comentari