Les tines de vinya del Montcau, declarades d'interès nacional

Aquests conjunts de tines estan situats en les poblacions de Talamanca, Mura, i el Pont de Vilomara i Rocafort
Tines de la Vall Flequer

 

El Govern ha aprovat declarar béns culturals d’interès nacional, en la categoria de zones d’interès etnològic, tretze conjunts de tines enmig de les vinyes, situats a diversos municipis de les valls del Montcau, a la comarca del Bages, i n’ha delimitat entorns de protecció. En concret, aquests conjunts de tines estan situats en les poblacions de Talamanca, Mura, i el Pont de Vilomara i Rocafort.

 

La declaració suposa que en el cas d’intervencions s’haurà de mantenir l’estructura arquitectònica i morfològica en cadascun dels tretze conjunts de tines i que l’entorn corresponent s’ha de mantenir net i desbrossat, per tal de fer perceptible cada conjunt i evitar que es degradi per manca de conservació.

 

A més, per a la conservació, la recuperació, la restauració, la millora i la utilització dels béns caldrà respectar els valors que van motivar la declaració, amb el màxim aprofitament possible les parts originals en el cas d’intervencions. També es prohibeix eliminar parts dels béns, així com les instal·lacions elèctriques, les antenes de telefonia mòbil o qualsevol altra instal·lació que alteri greument la contemplació dels béns.

 

La declaració permet l’estudi científic de les característiques arquitectòniques, etnològiques, històriques i arqueològiques dels béns i estableix que els rètols informatius i de senyalització d’itinerari han d’harmonitzar amb la zona d’interès etnològic i situar-se a una distància prudencial del bé.

 

El patrimoni format pels conjunts de tines enmig de les vinyes de les valls del Montcau, és d’un patrimoni únic i singular vinculat amb una zona paisatgística que s’ha caracteritzat històricament per l’explotació de la vinya, fonamentalment als segles xviii i xix, però documentada des de l’edat mitjana.

 

La construcció de tines al costat del camp de vinyes va ser la solució dels pagesos als problemes de transport de la verema en aquest àmbit muntanyós i a la necessitat d’una fermentació homogènia, quan aquesta zona del Bages era una de les principals productores de vi del país.





Comentaris

envia el comentari