Terrassa recupera el llegat artístic de Soriguera

L'exposició als Amics de les Arts ofereix un repàs "pedagògic" a les etapes formatives i creatives d'un dels grans artistes contemporanis egarencs
Floreal Soriguera, Albert Novellón i Xon Utset, als Amics de les Arts | Lluïsa Tarrida

 

 

"No ha estat fàcil escollir les obres que es podran veure, però hem intentat que aquesta exposició abraci les diferents èpoques de Floreal Soriguera", ha explicat Xon Utset, responsable de la sala d'exposicions dels Amics de les Arts de Terrassa. La mostra s'inaugura aquest dissabte, dia 14 de gener, a les set de la tarda, i se'n podrà gaudir fins al 2 de febrer

 

La immensa quantitat i qualitat de pintures, collage, aquarel·les i papers que l'artista té en el seu taller va sobrepassar les expectatives dels impulsors d'aquesta retrospectiva. Amb només tres mesos, van realitzar fins a dos triatges per seleccionar una quarantena d'obres que pretenen retratar "de manera pedagògica" les diferents etapes creatives de Soriguera, des del figurativisme a l'abstracció passant pel cubisme. No es tracta d'una antològica clàssica, ja que no s'han recollit aquelles obres que es troben disperses entre col·leccionistes, entitats o museus, sinó només d'aquelles peces que l'artista tenia acumulades en el seu lloc de treball. Això, també afavoreix que "es puguin veure obra ja coneguda i vista en col·lectives, però també obra desconeguda, sobretot en el camp del paper", assenyala Utset.


Així mateix, també se subratlla que s'ha decidit centrar la retrospectiva només en la vessant artística, deixant a una banda la seva faceta de professor d'arts o activista. Tampoc, fruit del curt espai de temps que s'ha tingut per preparar la mostra i la dificultat tècnica que comportava, es podran veure els audiovisuals rodats en Super8 dels "Happenings" o festes tradicionals de colors que organitzada en la dècada dels 70.

 

El mateix artista s'ha mostrat satisfet per l'antològica que es podrà veure als Amics tot i que no s'ha estat de recordar que molta de la seva obra es troba distribuïda en llocs emblemàtics de la ciutat, com els murals d'El Social o al convent de les Josefines, o a les parets de la patronal Cecot o l'Hostal del Fum. I convida també a descobrir-la. Malgrat tot, Utset afirma que sí que s'aconsegueix l'objectiu primordial i motor: "recuperar el llegat artístic de Soriguera i mantenir viva la seva memòria". 

 

Albert Novellón ha aprofitat la presentació de la mostra per lloar al seu mestre, recordar algunes anècdotes i subratllar sobretot que "més enllà de la seva qualitat artística, l'obra de Soriguera destaca per la seva capacitat de fer-se seva de forma ràpida qualsevol tècnica que hagués pogut veure un dia abans, aquesta empatia innata és sorprenent així com també la seva capacitat d'entusiasmar-se i entusiasmar a la gent que l'envolta".
Comentaris

envia el comentari