MonPlaneta
La Xina es converteix en el primer país a fer aterrar una nau a la cara oculta de la Lluna
  • CA

Per primera vegada a la història, una nau procedent de la Terra ha aconseguit aterrar amb èxit a la cara oculta de la Lluna, segons ha anunciat l’Administració Espacial Nacional Xinesa aquest dijous. La sonda, anomenada Chang’e 4, va sortir del país asiàtic a principis del passat mes de desembre i ha aterrat prop del pol sud del satèl·lit. Poc després, un vehicle d’exploració ha enviat la primera imatge del paisatge a la banda de la Lluna que, des de la Terra, mai hem pogut veure directament i on les senyals de ràdio provinents de la Terra no arriben.

Primera imatge de la cara oculta de la Lluna enviada per la sonda Chang’e 4 | Administració Espacial Nacional Xinesa

Tot i que la Xina és el tercer país -després dels Estats Units i l’antiga Unió Soviètica- que ha enviat sondes a la superfície lunar, l’aparell xinès és el primer a aterrar a la cara oculta, una zona que els científics afirmen que és marcadament diferent per la major presència de cràters i uns indicis molt menors d’activitat volcànica, coincidents amb la seva posició respecte la Terra. La comunicació via ràdio, però, és impossible, i és per això que resulta molt més difícil explorar-la amb vehicles controlats remotament, dificultat que la Xina ha superat gràcies a la seva xarxa de satèl·lits.

Aquest nou èxit de l’agència espacial xinesa és un pas més cap a l’objectiu real del país: aconseguir fer arribar humans a la superfície del satèl·lit, imposant clarament la seva presència com a actor preponderant a la cursa espacial en convertir-se en el segon país, després dels Estats Units, a aconseguir-ho. La Unió Soviètica, durant el moment àlgid de la cursa espacial, mai no ho va aconseguir. De moment, però, la missió de la Chang’e 4 serà explorar un gran cràter a prop del Pol Sud de la Lluna amb els seus aparells amb objectius purament científics.

La sonda Chang’e 4 poca estona abans d’aterrar a la cara oculta de la Lluna | Administració Espacial Nacional Xinesa

Aquest és, de fet, un dels principals missatges que envien els mitjans xinesos i, per tant, l’Estat: la voluntat de desenvolupar un programa d’exploració espacial pacífic i en benefici de tota la Humanitat. Les lleis nord-americanes, a l’altre extrem, prohibeixen qualsevol col·laboració oficial entre els programes espacials dels dos països.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El resultat d'una decisió que ens sona a gener 03, 2019 | 23:28
    El resultat d'una decisió que ens sona gener 03, 2019 | 23:28
    24 astronautes nord-americans van viatjar fins a la Lluna i 12 hi van aterrar entre desembre de 1968 i desembre de 1972. La NASA, que havia previst primer l'arribada a Mart pel 1980, després pel 1984 i finalment per finals dels 80 o als anys 90, ni a la Lluna ha retornat mai més. Com va ser? El 1969, en ple èxit, el govern USA va començar un programa d'economia, estalvi, austeritat i retallades "per poder fer coses ´més grans". I ja s'ha vist.
  2. Icona del comentari de: m.Catalán a gener 06, 2019 | 00:24
    m.Catalán gener 06, 2019 | 00:24
    fa allunar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa