MonPlaneta
Un empenta per a la recuperació del gripau d’esperons
  • CA
El gripau d’esperons s’està recuperant | Diputació de Barcelona

El Parc de la Serralada Litoral, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ha iniciat el Projecte de recuperació del gripau d’esperons (Pelobates cultripes) una espècie que es pot considerar desapareguda del Baix Maresme a causa dels canvis en els usos del sòl, especialment en les planes i en les zones agrícoles. El projecte de recuperació d’aquest amfibi es realitza en col·laboració amb la Societat Catalana d’Herpetologiai l’entitat Ursus Natura de Cabrils .

El projecte s’ha iniciat a partir de la recuperació de larves procedents de basses naturals en estat avançat de dessecació on no tindrien possibilitats de supervivència. Els capgrossos han passat una fase de quarantena i un control biosanitari per descartar la presència de virus i fongs.

A finals de juliol es va procedir al trasllat dels primers exemplars, a una bassa de l’Arboretum de Cabrils, on van ser alliberats. En conjunt es van alliberar una quarantena d’exemplars encara en fase larvària, i altres 11 amb la metamorfosi completada.

A partir de la tardor, caldrà trobar basses al vessant maresmenc del Parc de la Serralada Litoral que compleixin els requeriments d’aquesta espècie, per tal de poder-los reintroduir en el medi i aconseguir l’establiment de noves poblacions.

El gripau d’esperons es distribueix de manera discontínua per tot Catalunya, preferentment en aquells indrets on el sòl és sorrenc o bé en terres poc consistents o esponjoses. Els seus hàbits són crepusculars i nocturns i, llevat de l’època reproductora, és bàsicament terrestre. No és rar que, després d’una època de pluges sovintejades, hom pugui veure gran nombre de gripaus d’esperons bo i junts, formant masses que encatifen el sòl

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa