MonPlaneta
La UAB investeix doctora ‘honoris causa’ una activista per la sanitat als països en vies de desenvolupament
  • CA
Marie-Paule Kieny al III Fòrum Mundial sobre Recursos Humans per a la Salut | Organització Panamericana de la Salut (Flickr)

El 16 de gener tindrà lloc la cerimònia d’investidura com a doctora honoris causa de la UAB de la microbiòloga i activista francesa Marie-Paule Kieny, compromesa especialment amb l’accés, amb el menor cost possible, a les vacunes i les medicines essencials a les comunitats més desafavorides. La UAB atorga aquesta distinció a la doctora Kieny “en reconeixement als valors de la solidaritat que expressa i transmet en centrar-se en les malalties que afecten especialment els països en vies de desenvolupament”. Tindrà lloc a les 12h, a la sala d’actes del Rectorat, i forma part dels cinc doctorats honoris causa excepcionals que seran lliurats aquest curs amb motiu del cinquantè aniversari de la UAB. Kieny serà apadrinada per Tomàs Pumarola, catedràtic de microbiologia, i la cerimònia serà presidida per la rectora de la UAB, Margarita Arboix. L’acte es podrà seguir en directe a través de UAB Campus Mèdia.

Marie-Paule Kieny és directora de recerca de l’Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (Institut Nacional de la Salut i la Recerca Mèdica, INSERM) de París i presidenta de Drugs for Neglected Diseases Initiative (fàrmacs per a malalties oblidades), entre altres càrrecs. Treballa en la transferència de patents gratuïtes de la seva recerca en microbiologia, centrada en malalties que afecten especialment en països en vies de desenvolupament. Va ser també sotsdirectora de l’Organització Mundial de la Salut, tot assolint el desenvolupament i la concessió de llicències de noves vacunes contra malalties pandèmiques (malària, zika o ebola).

Kieny ha estat implicada, a més, en nombroses recerques i iniciatives institucionals per lluitar contra malalties com la grip, la SIDA, l’hepatitis C o el càncer, posant sempre l’èmfasi en la transferència de coneixement i tecnologia per lluitar contra les malalties relacionades amb la pobresa, així com en el desenvolupament dels sistemes sanitaris als països en desenvolupament. Ha publicat més de 350 articles, principalment a les àrees de les malalties infeccioses, la immunologia, les vacunes i els sistemes de salut. Entre altres distincions, ha obtingut els títols de chevalier de l’Ordre du Mérite del Ministeri de Recerca i de chevalier dans l’Ordre national de la Légion d’Honneur.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa