Trump anuncia la ruptura dels Estats Units amb els acords contra el canvi climàtic

El president dels Estats Units argumenta que els compromisos recollits en aquest "mal acord" perjudiquen els Estats Units i, en concret, al desenvolupament de la seva economia i a la creació d'ocupació
Donald Trump en una imatge d'arxiu | Lucas Jackson/Reuters

 

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha confirmat aquest dijous la ruptura del seu Govern amb l'Acord de París contra el Canvi Climàtic, amb el qual el seu predecessor, Barack Obama, es va comprometre al final de 2014, en un gest sense precedents fins llavors per part d'una Administració nord-americana.

 

Trump argumenta que els compromisos recollits en aquest "mal acord" perjudiquen els Estats Units i, en concret, al desenvolupament de la seva economia i a la creació d'ocupació. El seu objectiu passa per cercar un document més favorable i "just", encara que de moment no ha aclarit com ni quan ho farà.

 

En aquest sentit, ha explicat que no vol que res "s'interposi en el camí" del desenvolupament dels Estats Units i ha apel·lat al seu "deure solemne" de protegir els interessos del seu país.

 

El gest de Trump situa els Estats Units al costat de Síria i Nicaragua, que tampoc es van unir a un acord del que sí formen part més de 190 països. Els Estats Units és el segon país més contaminant del món, només per darrere de Xinesa. Els experts estimen que emet a l'atmosfera més del 15% dels gasos registrats a tot el món.


Procés de sortida

 

L'article 28.1 de l'Acord de París contempla la possibilitat que una de les parts decideixi deixar de ser-ho, però subjecte a determinades condicions, per la qual cosa ara està per veure com es porta a la pràctica el compliment d'una de les promeses electorals més controvertides de Trump.

 

Així, un país podrà sol·licitar la seva retirada amb una petició escrita que serà legalment efectiva solament un any després d'haver-la presentat i que, a més, no podrà presentar fins que hagin passat almenys tres anys des de l'entrada en vigor de l'Acord de París.

 

En la pràctica això implica que encara que Trump hagi anunciat la marxa dels Estats Units, legalment no podrà sol·licitar-ho fins a novembre de 2019 (el conveni internacional va entrar en vigor el 4 de novembre de 2016) i no es faria efectiu fins a un any després, al novembre de 2020.
Comentaris

envia el comentari