MonPlaneta
Tret de sortida a la campanya de prevenció d’incendis forestals
  • CA

La Diputació de Barcelona inicia aques divendres 16 de juny, la campanya 2017 d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI), un programa de suport als municipis en la prevenció de focs al bosc durant els mesos d’estiu i que es realitza en col·laboració amb 269 ajuntaments, 118 agrupacions de defensa forestal (ADF) i 9 federacions d’ADF.

Aquest any, la campanya, que arriba a la 21ena edició, finalitzarà l’1 de setembre, comptarà amb un dispositiu integrat per un total de 266 persones contractades, a més dels 14 enginyers de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, que coordinen el conjunt del dispositiu.

El Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI) és un dispositiu que abasta el conjunt de la demarcació de Barcelona, amb una extensió de 475.502 hectàrees forestals, dividida en tres sectors de prevenció com són el Centre (Bages, Berguedà, Osona i Moianès), el Metropolità Sud (Alt Penedès, Anoia, Baix Llobregat i Garraf) i el Metropolità Nord (Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

En conjunt, el Pla compta amb un total de 90 unitats d’informació i vigilància mòbil, 22 punts de vigilància fixa i 8 centres de control per centralitzar avisos i incidències.

El PVI té com a objectius reduir el nombre d’incendis mitjançant la sensibilització a la població i la detecció de punts de risc que poden ser causa d’un incendi forestal amb informadors que recorren un total de 90 rutes per zones forestals, així com pels vigilants situats en punts fixos d’observació.

Des de la Diputació de Barcelona es fan mesures de prevenció al llarg de l’any, amb programes com els de la neteja de franges perimetrals de vegetació en nuclis de població i urbanitzacions, i que són de vital importància per evitar la propagació dels focs en zones de residència.

Sector de prevenció Metropolità Sud

Pel que fa al sector de prevenció Metropolità Sud, que comprèn les comarques del l’Alt Penedès, Anoia, Baix Llobregat i Garraf, el dispositiu estarà format per un total de 81 persones, tres de les quals són enginyers i sis són operadors situats als centres de control d’Igualada i Sant Boi de Llobregat, així com per 28 rutes de vigilància mòbil i cinc punts de guaita situats dins el Parc del Garraf i el Parc del Foix.

El Pla també disposa de dos centres de suport situats a la sala central de control del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa, al municipi de Santa Perpètua de Mogoda, i l’altra situat a la mateixa seu de la Diputació de Barcelona des d’on es realitzen funcions de control central del dispositiu.

També s’actua en la detecció de punts de risc que poden ser causa d’un incendi forestal, com abocaments de material inflamable, barbacoes que no compleixen la normativa, incidències en la xarxa elèctrica i piles de biomassa que no compleixen les condicions tècniques.

El PVI treballa en coordinació amb la Generalitat de Catalunya, especialment amb el Cos de Bombers, amb cessió d’espais als parcs de bombers pels centres de control, així com amb la cessió d’ús de torres de guaita i la cooperació en el dispositiu de vigilància, així com el Cos d’Agents Rurals, amb la transmissió d’informació sobre autoritzacions de cremes, infraccions i dades dels incendis.

Minimitzar els efectes dels incendis

Entre els objectius del Pla també hi ha poder minimitzar els efectes dels incendis a partir de la detecció ràpida i avís immediat als equips d’extinció, informació de la localització exacta i característiques de l’incendi, confirmació d’avisos per a la identificació de falses alarmes o tasques de guiatge als equips d’extinció en el territori.

Assistència als ajuntaments

L’equip integrant del Pla també donarà assistència tècnica als ajuntaments en casos d’incendi important, amb informació sobre l’estat de les infraestructures de prevenció a la zona, estat de la xarxa viària, xarxa de punts d’aigua, franges de protecció de les urbanitzacions o zones d’actuació prioritària.

Així mateix, l’equip del PVI podrà facilitar informació sobre les actuacions possibles després de l’incendi per restaurar la zona afectada i la canalització de les sol·licituds que puguin sorgir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa