MonPlaneta
Rezero fa balanç de 10 anys de la campanya “Catalunya lliure de bosses “
  • CA

Rexero celebrem els 10 anys de la campanya Catalunya lliure de bosses que va néixer l’any 2007 com una eina perquè administracions, entitats, ciutadania, institucions i agents econòmics prenguessin consciència per avançar cap a la reducció efectiva de les bosses de plàstic.

L’objectiu era que el Govern de la Generalitat de Catalunya i, especialment, el Departament de Territori i Sostenibilitat regulés el consum indiscriminat i gratuït de bosses de plàstic a Catalunya, a partir de l’aplicació d’un impost ecològic de 0,20€ per bossa.

Ara 10 anys després fan balanç i el resultat és positiu i s’ha aconseguit entre d’altres que el Parlament instés al Govern a fer actuacions per a reduir les bosses més enllà de la voluntarietat, com la recent prohibició de la distribució gratuïta de bosses de plàstic.

Però també que una iniciativa catalana hagi esdevingut internacional: el 3 de Juliol, Dia Internacional Lliure de Bosses. www.plasticbagfreeday.org

Que aquest mesura tingui un ampli suport social, municipal, universitari i institucional, amb adhesions i mocions i que s’hagi promogut el debat entre els diferents agents involucrats a través de la taula de treball del govern que va donar lloc al Pacte per la Bossa.

També s’ha aconseguit la col·laboració amb Abacus cooperativa, amb el que s’han reduit el 86% de les bosses de plàstic en els establiments de tres municipis (Girona, Sabadell, Sant Andreu de Barcelona).

O col·laborar amb Mercats de Barcelona per avançar-se a la llei amb el que s’ha aconseguit una reducció del 50%.

Així les coses, des de Rezero celebrem l’entrada en vigor de la prohibició de la distribució gratuïta de les bosses de plàstic a Catalunya, especialment perquè saben que el comerç de proximitat feia molt temps que l’estava esperant.

La dilatació d’una mesura en contra la proliferació d’un dels símbols –però ni molt menys l’únic- de la cultura d’usar i llençar 2ens fa pensar en com seran els procediments per aplicar altres normes dissuasòries per donar la volta a la societat de consum de plàstic d’un sol ús que ja està provocant la sobreexplotació del nostre planeta”, asseguren.

És per això, asseguren, que perquè la prevenció de residus esdevingui realment un dels eixos estratègics de la sostenibilitat al nostre país, reclamen que l’administració tingui una visió sistèmica del problema i desenvolupi polítiques transformadores.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa