MonPlaneta
Els ratpenats: una gran eina ecològica
  • CA

El proper divendres 22 de setembre l’ADENC ha organitzat una sortida nocturna per conèixer els ratpenats. Aquesta sortida s’emmarca dins del programa d’activitats encaminades a donar a conèixer entre la ciutadania diferents aspectes de la biologia dels ratpenats i la seva importància dins dels ecosistemes. Una xerrada, dues sortides nocturnes i un taller de construcció de caixes-niu refugi conformen el programa d’activitats organitzat des de l’ADENC.

Malgrat la importància ecològica dels ratpenats, a dia d’avui són un dels grups de mamífers més desconeguts de la nostra fauna tant des d’un punt de vista científic com social. Amb l’objectiu de conèixer, donar a conèixer i conservar les poblacions de ratpenats del Vallès, es va constituir el Grup d’Estudis dels Ratpenats de l’ADENC.

La primera nit dels ratpenats serà el proper 22 setembre, al riu Ripoll i la segona el dia 29 de setembre al Parc de Grípia-Ribatallada. Durant les sortides es podrà escoltar els sons dels ratpenats amb el suport de la tecnologia d’ultrasò.

El mes d’octubre s’organitzarà un taller de construcció i col·locació de caixes-niu refugi per ratpenats que es col·locaran al bosc del Parc de Grípia-Ribatallada que va resultar malmès per les fortes ventades de 2014. Els ratpenats forestals es troben entre els animals més amenaçats de la nostra fauna, necessiten boscos amb arbres madurs i amb escletxes on poder refugiar-se, aquest tipus de mesures permeten protegir-los i millorar l’ecosistema en general.

La majoria d’espècies de ratpenats europeus són depredadors incansables d’una gran varietat d’insectes i en trobar-se al capdamunt de les xarxes tròfiques de molts hàbitats, la seva presència i abundància són un reflex sobre la qualitat d’aquests ecosistemes tant delicats. A més, els ratpenats ofereixen un sistema de control de plagues extremadament eficaç i totalment gratuït. Un ratpenat pot arribar a consumir més de la meitat del seu pes en insectes en una nit i per tant són la forma més ecològica de controlar les poblacions d’insectes com ara els mosquits, evitant la utilització de productes químics.

Tant el material utilitzat en les sortides (detectors d’ultrasons) com el necessari per la construcció i col·locació de les caixes-niu ha estat finançat gràcies a l’ajut que va obtenir el projecte en ser un dels guanyadors en la segona edició del Retorn Social de la CRIDA per Sabadell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa