Protecció Civil manté l'alerta per onada de calor i demana "extremar la prudència" en activitats a l'aire lliure

Està previst que l’onada de calor es mantingui avui de de forma generalitzada i demà es concentri a Ponent i al nord-est de Catalunya

 

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor. A més, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS). El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que la situació d’onada de calor es mantingui avui de manera generalitzada i que afecti també les comarques del litoral català i aquest dissabte persisteixi i es concentri a les comarques de Ponent i al nord-est de Catalunya.


Registres de temperatures extremes

 

Les temperatures màximes registrades aquest dijous, d’acord amb la xarxa d’estacions automàtiques són:

 

Estació

Comarca

Tmax

Superació percentil 98

Castellnou Bages

Bages

37,9

1

Girona

Gironès

37,3

0,7

Roses

Alt Empordà

36,6

2,2

Santa Coloma Farners

Selva

36,3

0,4

Parets Vallès

Vallès Oriental

35,4

0,5

Sabadell Parc Agrari

Vallès Occidental

35,9

0,9

Viladecans

Baix Llobregat

34,2

0,7

Sant Martí Sarroca

Alt Penedès

35,1

0,9

Vila-rodona

Alt Camp

35,4

1,3

El Canòs

Segarra

37,1

0,2

Solsona

Solsonès

36,7

0,7

Guardiola Berguedà

Berguedà

34,2

0,2

Organyà

Alt Urgell

38

0,1


Incidències derivades de l’episodi de calor extrema

 

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha informat dels incidents relacionats amb l’onada de calor que s’han atès al 061 CatSalut Respon des de l’inici de l’alerta ahir a les 13:40 hores i fins avui a les 10.00 hores: 68 incidents atesos, en 59 dels quals ha estat necessari activar un metge a domicili o una ambulància del SEM. A banda d’aquestes incidències, Protecció Civil manté contacte amb la Creu Roja i les empreses de teleassistència per evitar possibles incidències sanitàries vinculades als col·lectius més vulnerables. En aquest sentit s’estan realitzant dispositius preventius i de seguiment fent trucades i visites a les persones a les que donen servei.

 

També manté el contacte amb Endesa pel seguiment de possibles incidències en el subministrament elèctric i la priorització del seu restabliment. La companyia ha informat que es manté el nivell de consum d’ahir i que ha augmentat entre un 15% i un 18% respecte a la setmana passada. Es tracta d’un valor normal d’estiu, allunyat de puntes històriques de consum.

 

Recomanacions

 

De cara al cap de setmana, Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en les activitats de lleure a l’exterior per evitar patir cops de calor. En concret, les recomanacions que fa Protecció Civil són aquestes:

 

- Si aneu a la muntanya, eviteu fer les excursions i exercici físic intens a les hores centrals del dia, sobretot si aneu amb nens.

 

- A la platja, eviteu estar-vos massa estona al sol i no entreu a l’aigua de cop, feu-ho gradualment, tant si heu estat prenent el sol com si acabeu de menjar. Cal que les persones grans prenguin especial cura i es refresquin a la dutxa enlloc d’entrar a l’aigua si es troben malament.

 

- Si us banyeu en rius o pantans on no hi ha vigilància, és important que sigueu prudents i no us endinseu, sobretot si no coneixeu la fondària, perquè pot ser perillós.

 

- Tingueu especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,...). Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Cal recordar que la gent gran no té la mateixa sensació de set que un adult encara que no s'estigui hidratant suficient. 

 

- Estigueu atents que la canalla i la gent gran prenguin líquids per estar hidratats, i cal recordar que els nens menors de 6 mesos han d’estar a l’ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar. Eviteu també la deshidratació, bevent aigua freqüentment i evitant el consum de begudes alcohòliques.

 

Aquests consells s'han fet arribar també als ajuntaments de les zones afectades per l'onada de calor i als organismes que gestionen activitats vulnerables com és el Departament d'Ensenyament o les activitats de lleure de la Direcció General de Joventut.Comentaris

envia el comentari