MonPlaneta
Un film biodegradable guanya el premi al millor projecte innovador
  • CA
Aquest tipus de plàstic no biodegradable podria tenir els dies comptats

El Parc de Recerca UAB i la Xarxa de Referència en Biotecnologia han lliurat els premis als tres projectes guanyadors de la sisena edició del Programa de Generació d’Idees, una iniciativa que reconeix les millors idees de negoci desenvolupades per investigadors del campus de la UAB a partir de la seva recerca, enguany, del sector de la biotecnologia industrial i la biomedicina.

El projecte Nanoplastics, que té l’objectiu d’augmentar la seguretat d’aliments frescos envasats i allargar la seva vida útil, ha obtingut el primer premi. Es tracta d’una pel·lícula flexible (film) monocapa basada en un polímer biodegradable amb activitat antibacteriana. Aquesta tecnologia permet garantir la seguretat alimentària, reduint els costos associats al reciclatge i a la producció en el procés d’envasament.

La proposta de valor innovadora de Nanoplastics és crear un film biodegradable monocapa que presenta clars avantatges competitius: és reciclable, fàcil d’integrar en les línies d’envasament existents i presenta baixos costos de producció.

El projecte està impulsat per Achille Francone, investigador de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia; Natalia de la Oliva, de l’Institut de Neurociències; i Ana Beatriz i Tarik Ruiz Medina, del Centre de Recerca en Agrigenòmica.

El segon premi del Programa de Generació d’Idees ha sigut per a RES-KIT, un kit de diagnòstic per a la detecció de bactèries multiresistents en medicina veterinària, que facilita el tractament ràpid i individualitzat de la mastitis bovina. Es basa en una plataforma microfluídica de molt baix cost (lab-on-a-film) que permet la realització, en la pròpia explotació o clínica, de protocols de laboratori complexos, lents i costosos, utilitzant directament la mostra de llet sense tractar. El kit revela el bacteri que causa la mastitis i els seus gens de resistència antimicrobiana, cosa que permet seleccionar l’antibiòtic més òptim per a cada animal.

La tecnologia permet integrar i moure fàcilment reactius i microesferes funcionalitzades dins un cartutx amb simples polsos de llum generats per un instrument molt compacte. El cartutx del RES-KIT, a diferencia dels altres sistemes disponibles, es pot fabricar amb tecnologia a un preu molt més assequible.

La tecnologia, que ja ha generat una sol·licitud de patent, ha estat desenvolupada per un equip liderat per l’investigador de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB CNM CSIC), Antoni Baldi, i format per Laila Darwich, del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la UAB; Maria Diaz González i César Fernández Sánchez, de l’IMB CNM CSIC; Lourdes Migura-Garcia, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA); Sergi Montané i Sergi Rodríguez, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB UAB), i Carolina Liz Mascaró, estudiant del Màster de Màrqueting de la UAB.

Ovatec ha estat reconegut amb el tercer premi. Aquest projecte ha nascut per cobrir una demanda cada vegada més creixent d’incrementar els beneficis de les explotacions bovines a través de la producció d’embrions seleccionats genèticament. Per això, la investigadora Maria Garcia Català, de l’Àrea de Producció Animal de la UAB, i Miguel Espada Aventín, proposen crear una empresa per produir “in vitro” embrions bovins.

El Programa de Generació d’Idees

El Programa de Generació d’Idees és una iniciativa del Parc de Recerca UAB que té com a principal objectiu donar suport al personal investigador a modelar les seves idees i generar solucions de mercat a partir de la seva recerca.

En total, hi ha participat 40 investigadors de diferents grups i centres de recerca del campus de la UAB, tots ells treballant en equips multidisciplinaris i desenvolupant nou projectes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa