MonPlaneta
Presenten ‘Scotty’, el tiranosaure més gran que s’ha trobat mai al món
  • CA

La Universitat d’Alberta, al Canadà, ha anunciat la descoberta de l’exemplar de tiranosaure més gran que s’ha trobat mai i que és, alhora, l’esquelet de dinosaure més gran que s’ha desenterrat mai al país. L’animal, de tretze metres de llarg i uns 8.800 quilos de pes, ha estat batejat com a ‘Scotty’ per l’ampolla de whisky escocès que van obrir els paleontòlegs el dia que el van descobrir. Segons han explicat ells mateixos a la revista ‘The Anatomical Record’, Scotty va viure a l’actual Saskatchewan, a l’oest del Canadà, fa seixanta-sis milions d’anys.

A l’anunci que ha fet la universitat d’aquest descobriment, i que ha estat publicat a la seva pàgina web, el líder de l’estudi, Scott Persons, del Departament de Ciències Biològiques, el considera “el rex dels rexos” i explica que, pel que es coneix d’aquests animals, “hi ha una variabilitat considerable en la mida dels tiranosaures”, amb Scotty “exemplificant els robustos”.

“Si prens mides amb cura de les seves cames, malucs i fins i tot espatlles, l’Scotty és una mica més gran i pesant que els altres exemplars de T. rex”. Scotty, de fet, va ser localitzat el 1991, però l’estrat de pedra sorrenca dura on es trobaven els fòssils va fer molt difícil treure’l, una tasca que va durar anys. Després, van començar els treballs d’ordenar i examinar els ossos, moment en què els científics es van adonar que eren davant d’un exemplar excepcional no només per la seva mida sinó, també, per la seva edat: Scotty també és el tiranosaure més vell que s’ha trobat mai.

Persons explica que es pot saber “com de vell és un dinosaure tallant els seus ossos i estudiant els seus patrons de creixement”. Tenint en compte que els tiranosaures creixien molt ràpidament i morien aviat, Scotty va arribar a més de trenta anys, una xifra rècord per a un animal de la seva espècie. “Pels estàndards dels tiranosaures, va tenir una vida inusualment llarga”, afirma Parsons, “i en va ser una de violenta”, fet que coneix perquè “a tot l’esquelet hi ha marques als ossos que són un senyal de grans lesions”.

Entre aquestes marques n’hi ha de costelles trencades, una infecció a la mandíbula i el que sembla la mossegada d’un altre tiranosaure a la cua. A partir del maig d’enguany, els visitants del Museu Reial de Saskatchewan podran veure aquest espectacular depredador en tota la seva immensitat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fat Boy a març 23, 2019 | 17:49
    Fat Boy març 23, 2019 | 17:49
    No era malvat, nomes tenia gana...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa