“Els peixos, com els ocells i els mamífers, són éssers sensibles, capaços de sentir dolor i emocions com la felicitat, la por i el patiment“. Aquesta afirmació encapçala un video de Compassion In World Farming (CIWF), una entitat internacional que combat la crueltat innecessària dins les granges d’animals destinats a l’alimentació humana. Els peixos són els animals més consumits del món, amb estimacions que oscil·len entre un i tres bilions d’animals sacrificats a l’any. Però tenen molt poca protecció legal i les piscifactories són granges on centenars de milers de peixos s’amunteguen en espais mínims, ferint-se entre ells, sovint amb poc oxigen i exposats a tota mena de malalties.
Orades, salmons, truites… Totes aquestes espècies, després d’haver viscut tota la seva vida en un entorn hostil i massificat, són sacrificats de forma cruel. “La durada del patiment dels peixos en el moment del sacrifici es pot mesurar en minuts o fins i tot en hores”, explica CIFW. Segons diverses investigacions, citades per l’entitat, “un peix pot tardar entre 55 i 250 minuts per asfixiar-se fins la mort. Els que són esventrats vius encara tarden entre 25 i 65 minuts a morir. La intensitat d’aquest patiment acostuma a ser severa“.
L214, una altra entitat animalista, ha fet públic un video amb càmera oculta que demostra l’opacitat de les piscifactories i la realitat de les condicions de vida i mort dels peixos que comercialitza Aqualande l’empresa líder en aquest sector a Fraça. Un testimoni que ha obert un debat fins ara menystingut, però que pot reorientar les preferències dels consumidors més conscients.