MonPlaneta
Novetats a la planta de tractament de residus de Torrelles
  • CA

Aquest divendres, 17 de març, s’ha re-inaugurat la planta de compostatge del municipi de Torrelles de Llobregat, que tracta, cada any, un total de 4.500 tones de residus orgànics municipals, transformant-los en compost que tant empreses privades com ajuntaments adquireixen per a fer-lo servir a mode d’adob vegetal.

La novetat presentada en aquest espai consisteix en una remodelació de la instal·lació de reciclatge per fermentar la matèria orgànica, mitjançant un sistema que, des de la base on es dipositen els residus, injecta la quantitat d’aire justa perquè la matèria orgànica es descompongui de forma òptima.

Aquesta nova tecnologia, que funciona de manera totalment informatitzada, permet produir un compost de major qualitat, alhora que minimitza en gran part el risc de possibles males olors a l’entorn de la planta ja que evita fermentacions no desitjades.

Durant la inauguració, Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, ha declarat que ”la recollida de matèria orgànica és una prioritat absoluta per fer una gestió òptima dels residus”, remarcant que “ens posem les piles en el tractament de matèria orgànica, i fem una crida a la ciutadania per millorar la separació i avançar cal al Residu Zero”.

Planta pionera en el compostatge de residus municipals

Aquesta planta de compostatge és coneguda per ser la primera d’aquest tipus implantada a Catalunya, l’any 1996. Hi té lloc el tractament dels residus orgànics dels municipis de Torrelles de Llobregat, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Cervelló, la Palma de Cervelló i Begues, així com una part dels residus orgànics de Mercabarna. La de Torrelles és, juntament amb la de Sant Cugat del Vallès, una de les dues plantes de compostatge de la metròpolis que són titularitat de l’AMB. A més Torrelles compta amb un sistema de recollida porta a porta, fet que li ha permès tenir uns nivells de recollida molt superiors a la mitjana.

Gràcies a la millora del sistema de tractament de residus presentada avui, l’AMB ha iniciat el procés per aconseguir el certificat que acrediti la planta com a productora de compost ecològic, d’una qualitat superior tal i com preveu el Real Decret 506/3013, i que pot ser destinat a usos més selectius, que inclouen els agrícoles, utilització en jardins, arbrat de l’espai públic, etc. Està previst que aquesta certificació pugui obtenir-se aquest mateix any.

L’AMB ha executat les obres amb finançament provinent del retorn del cànon d’abocament que paguen els municipis per enviar residus a abocador o incineradora i que gestiona l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Les obres han tingut lloc entre agost i desembre del 2016 i han suposat una inversió de 500.000€.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa