MonPlaneta
Només la meitat dels intents de nidificació de tortuga babaua al litoral català tenen èxit
  • CA

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina ha registrat deu intents de nidificació de tortuga babaua (Caretta caretta) entre 1972 i 2017, encara que només la meitat han evolucionat amb èxit, a conseqüència del contacte amb humans.

Després de dos intents de cria el 1972 i el 1990 a la comarca del Montsià, és a partir del 2006 quan es comencen a detectar els intents d’aquesta espècie en perill d’extinció de manera més regular a les costes catalanes, sobretot entre juny i agost, que és quan posen els ous. Concretament, es van registrar dos casos de cria al Maresme el 2006 i 2011, i 6 casos més entre 2014 i 2017 a la Selva, Maresme, Baix Llobregat i el Tarragonès.

L’escalfament progressiu de la temperatura de l’aigua vinculat als efectes del canvi climàtic atrau la tortuga babaua a la costa catalana, fet poc habitual anys enrere, quan el nostre litoral era més fred del que prefereix aquesta espècie per a niar. Així, fins ara, les platges de Grècia i Turquia, a la Mediterrània oriental, eren les localitzacions preferides per aquesta espècie a l’hora de reproduir-se dins d’Europa.

Què fer davant una tortuga

La reproducció d’aquesta espècie amenaçada es concentra entre juny i l’agost, els mesos amb més ocupació de turistes i banyistes a les platges. Per tal de sensibilitzar la ciutadania dels passos a seguir a l’hora de trobar-se amb una tortuga babaua, la Generalitat té en marxa una campanya informativa que vol contribuir a acabar amb el desconeixement o comportaments incívics envers aquesta situació.

Les altes temperatures de l’aigua fan preveure més postes durant les properes setmanes a Catalunya. Les directrius davant d’una tortuga babaua o el rastre de niu són trucar immediatament al 112, així com seguir normes de sentit comú de respecte a aquesta espècie en perill d’extinció:

  • No molestar l’animal
  • No tocar-lo
  • No fer crits, sorolls, llums i fumar
  • No apropar-se a menys de 7 metres
  • No fer fotografies amb flaix
  • No trepitjar el rastre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa