Macron a Trump: "No hi ha un pla B perquè no hi ha planeta B"

El president francès crida als investigadors nordamericans a fugir dels EUA i anar a França per lluitar contra el canvi climàtic
Macron, en el seu primer missatge com a president electe | Reuters/EP

 

El president francès Emmanuel Macron ha descartat categòricament aquest dijous qualsevol renegociació de l'acord climàtic de París i ha dit que la decisió del president d’EUA, Donald Trump, de retirar-se perjudicaria els interessos nord-americans i dels ciutadans del país. Macron, que ha fet un discurs televisat en francès i en anglès, ha dit que Trump ha "comès un error per als interessos del seu país, la seva gent i pel futur del nostre planeta." "Us dic aquesta nit amb fermesa: no renegociarem un acord menys ambiciós. De cap manera", ha dit Macron, que ha assumit el càrrec fa menys d'un mes.

 


El missatge de Macron era particularment difícil en comparació amb els comentaris després d'aconseguir el triomf a la cimera del G-7 a Sicília la setmana passada, on esperava que el pragmatisme de Trump el portés a adherir-se a l'acord. "França creu en tu (els EUA), el món creu en tu, però no s'equivoquin sobre el clima, no hi ha un pla B perquè no hi ha planeta B", ha dit Macron. En un discurs en anglès, Macron ha respost al lema de Trump “Fem Amèrica gran una altra vegada” dient: "Fem un gran planeta una altra vegada!"


Macron ha demanat als investigadors i científics d’EUA decebuts per la decisió de Trump de venir a treballar a França per combatre el canvi climàtic. "França proposarà un pla d'acció concret per augmentar el seu atractiu per als investigadors i empreses del sector de transició ecològica i prendrà les iniciatives sobretot a Europa i Àfrica sobre aquest tema", ha dit Macron. Macron ha dit que havia demanat al seu govern de començar a treballar immediatament en el tema.


El recent elegit president de França ha demanat a la resta de 194 signants la voluntat de reafirmar els seus compromisos i ha dit que ha acordat amb Alemanya i Itàlia prendre decisions fermes en les pròximes setmanes. "Aquesta nit els Estats Units li ha donat l'esquena al món, però França no donarà l'esquena als nord-americans", ha afegit.Comentaris

envia el comentari