MonPlaneta
L’Informe Àrtic 2018 alerta dels grans efectes del canvi climàtic al nord del planeta
  • CA
El declivi del gel de l’Àrtic. El gel de menys d’un any d’existència és el més fosc i el que té més de quatre anys és blanc. | NOAA

L’informe anual que elabora l’Administració Oceànica i Atmosfèrica Nacional dels Estats Units mesura el canvi climàtic a la regió polar, mostrant l’increment de la temperatura de l’aire i dels oceans i el retrocés de la capa de gel, que està canviant el comportament dels animals que habiten la regió més septentrional del nostre planeta. En la que ja és la 13a edició d’aquest informe, s’han compilat les dades obtingudes per 81 científics dels governs i les institucions acadèmiques de 12 països per mostrar clarament quin és l’estat de la regió àrtica i ajudar a la presa de decisions dels governs locals, estatals i federals de la zona.

Algunes de les dades més preocupants d’aquest nou són, per exemple, que les temperatures de l’aire a l’Àrtic durant el 2018 van ser les segones més altes de què es té constància, que el gel marí va cobrir la segona superfície més reduïda que s’ha registrat mai –la més reduïda en el cas del mar de Bering– i que, a causa d’un inici prematur de la fusió del gel al mateix mar de Bering, el plancton va florir més aviat del què es pensava. A més d’aquestes dades i de la capa de neu, la verdor de la tundra i la fusió de la capa de gel de Grenlàndia, l’informe també recull seguiments de canvis mediambientals importants, com ara la caiguda sostinguda de la població d’una de les espècies més reconegudes de l’Àrtic -el caribú- o l’expansió cap al nord d’algues tòxiques i l’arribada a l’Àrtic dels microplàstics, que hi són transportats pels corrents oceànics des d’altres parts del món.

A l’Àrtic, però, la NOAA (les seves sigles en anglès) també participa en altres projectes, com ara el control directe de les condicions de la regió, investigació en tecnologies innovadores… per exemple, amb l’objectiu d’aconseguir més informació i d’una manera més eficient, s’estan desenvolupant sensors automàtics, ràpids i resistents a les temperatures del nord del planeta. A més, però, la NOAA també té satèl·lits que sobrevolen l’Àrtic 28 vegades al dia recollint informació per a les previsions meteorològiques, la indústria de la pesca i els navegants en general.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa