L'estat espanyol hauria de reduir el seu ús de pesticides a la meitat en 10 anys

L'ONG Ecologistas en Acción i 11 organitzacions més han enviat una carta oberta a la ministra d'Agricultura per recordar-li l'obligació de complir amb la Directiva Europea d'Ús Sostenible de Productes Fitosanitaris
L'acció dels pesticides també complica el medi ambient
L'acció dels pesticides també complica el medi ambient | Cedida

L'estat espanyol no només és el major consumidor de pesticides d'Europa sinó que, a més, no compleix la normativa comunitària sobre el seu ús i hauria d'establir-s'ho com a objectiu per tal de reduir el seu ús de plaguicides químics en favor de la salut dels ecosistemes i de les persones però també per fer més competitives les seves exportacions d'aliments. En concret, en els propers deu anys hauria de reduir a la meitat el seu ús de pesticides, tal com l'ONG Ecologistas en Acción i 11 organitzacions més demanen en una carta oberta a la ministra d'Agricultura espanyola, Isabel García Tejerina. La Directiva Europea 2009/128 sobre Ús Sostenible de Productes Fitosanitaris posa els plaguicides químics com la darrera opció, especificant que "els mètodes sostenibles, biològics, físics i altres no-químics s'hauran de preferir a tots els mètodes químics".


Per tal de complir amb aquesta directiva, els estats membres tenen els Plans d'Acció, que actualment es troben en revisió. A través d'un comunicat, però, Ecologistas en Acción recorda com aquesta reducció de l'ús de pesticides, a diferència del que passa a l'estat espanyol, ja és sobre la taula a països com França, que està reduint el seu ús de substàncies tòxiques, i també a Dinamarca, on eines com l'impost als pesticides estan tenint un gran èxit. Tot i això, segons l'organització d'abast europeu Pesticide Action Network, els estats membres no compleixen prou amb la reducció i no han promocionat als seus plans les alternatives als plaguicides, un element clau per reduir-ne l'ús.

 

Els pesticides tenen efectes letals en els insectes pol·linitzadors -un element clau de la gran majoria ecosistemes terrestres del món- i només per aquest motiu ja són una amenaça per a tota la Humanitat. A banda d'això, però, alguns estudis també diuen que el 42% dels ecosistemes d'aigua dolça de la Unió Europea pateixen toxicitat crònica a causa dels pesticides, incidint encara més en la necessitat de substituir-los.
Comentaris

envia el comentari