L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària avisa dels riscos per a les abelles de 3 insecticides

Els productes, que es troben entre els més utilitzats actualment, podrien ser prohibits per la Comissió Europea el proper 22 de març
Abella polinitzant
Abella polinitzant | Pixabay

Tres insecticides del tipus neonicotinoide que es troben entre els més utilitzats arreu del món constitueixen un perill greu per a les abelles, segons va confirmar aquest dimecres un informe de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària. Després de revisar més de 700 estudis sobre l'imidacloprid, la clotianidina i el tiametoxam, l'EFSA -per les seves sigles en anglès- conclou que aquestes substàncies representen un alt risc per a les abelles i que les restriccions que va implementar la Unió Europea l'any 2013 resulten totalment insuficients. El març de 2017, la Comissió Europea ja va proposar l'ampliació de la prohibició de l'ús d'aquests tres productes neonicotinoides i, després d'haver ajornat la votació el passat mes de desembre, prendran una decisió el dia 22 de març.


L'informe de l'EFSA és el resultat de les restriccions parcials que la UE va introduir l'any 2013 sobre l'ús d'aquests tres insecticides a l'agricultura. Durant els anys 2015 i 2016 la mateixa Autoritat Europea de Seguretat Alimentària va elaborar cinc informes més on s'observava de manera consistent que aquests pesticides suposen un perill tant per a les abelles melíferes com per a les silvestres. La directora de Política Alimentària de la UE de l'organització ecologista Greenpeace, Franziska Achterberg, considera que les abelles "i per tant, els cultius i plantes que pol·linitzen, estan en greu risc" a causa de l'ús d'aquests productes. L'entitat exigeix als governs dels Estats de la UE que donin suport a la proposta de la Comissió i prohibeixin els neonicotinoides com a "primer pas per prevenir el declivi catastròfic de les poblacions d'abelles".
Comentaris

envia el comentari