MonPlaneta
La Generalitat premia l’excel·lència energètica
  • CA

Aquesta setmana s’han lliurat els Premis d’Excel·lència Energètica que convocat la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) per reconèixer les empreses que han dut a terme projectes o actuacions remarcables en el camp de l’estalvi, l’eficiència energètica, el foment de les energies renovables i les noves tecnologies energètiques. El jurat ha distingit l’Ajuntament d’Olot i l’UTE Gas Natural-Wattia Olot; SUD Energies Renovables; M. Àngels Negre; Estabanell Energia i Evectra Mobility Services; Tarpuna; el Consell Comarcal d’Osona i el Grup de Gestors Energètics. A més, fet una menció d’honor a Social Forest i a l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i l’Associació de municipis de l’eix de la riera de Caldes. Enguany s’han presentat un total de 43 projectes en les diferents categories. Fora de concurs, s’ha atorgat un reconeixement a les empreses i entitats vinculades al projecte e-Casa, la llar eficient endollada al vehicle elèctric.

En la modalitat d’actuació, el guardó ha estat per al projecte ‘La xarxa espavilada d’Olot’, impulsat per l’Ajuntament d’Olot i la UTE Gas Natural Serveis – Wattia Olot. Aquesta instal·lació consisteix en un sistema de producció centralitzada de fred i calor per a l’abastiment de 7 edificis municipals que funciona a partir de calderes de biomassa, bombes de calor geotèrmiques, un sistema fotovoltaic, amb el suport d’una caldera de gas com a suport per als moments de màxima demanda. El projecte, que es completarà amb la creació d’una empresa de reinserció per garantir el subministrament de biomassa, també compta amb un espai divulgatiu per explicar el seu funcionament i monitoritzar-ne les dades.

El guardó en la modalitat d’internacionalització ha estat per a l’empresa vigatana SUD Energies Renovables. La companyia ha obert oficines comercials a Perú, Xile i Argentina amb l’objectiu de realitzar projectes d’electrificació rural amb energia solar fotovoltaica i bateries d’emmagatzematge. Només el 2016, la firma va instal·lar més de 5.500 sistemes, tot abastint d’electricitat més de 25.000 persones. El procés d’internacionalització ha generat una seixantena de llocs de treballs directes i indirectes, i ha permès que en 4 anys l’activitat internacional aporti més volum a l’empresa que el mercat interior.

En la categoria de renovació energètica d’edificis s’ha guardonat l’arquitecta M. Àngels Negre per la rehabilitació integral de la residència d’estudiants Mare Güell, ubicada al barri de Sant Gervasi de Barcelona. El projecte ha inclòs la instal·lació de captadors solars en coberta, l’aïllament tèrmic de l’envolupant de l’edifici, la instal·lació de vidres dobles baix-emissius, la ruptura del pont tèrmic a les finestres, l’enllumenat LED amb detectors de presència en espais comuns o la protecció solar, entre d’altres mesures. La rehabilitació ha permès al centre passar de la qualificació energètica C a la A, i n’ha reduït la despesa d’energia un 48,6%.

En l’apartat de sensibilització, s’ha atorgat el premi a la cooperativa d’iniciatives sostenibles Tarpuna, pel seu projecte d’incorporació del vector social de l’energia a la formació. Per a formar alumnes de 2n d’ESO en matèria d’estalvi energètic, la companyia ha implementat un model consistent a monitoritzar el consum d’energia dels espais comuns del centre, per definir-ne el perfil i extreure’n les recomanacions adients per millorar. Tots els estris emprats en el procés són fabricats pels mateixos alumnes, i al final de l’activitat se cedeixen a famílies en situació de vulnerabilitat. En aquesta categoria ha obtingut una Menció d’honor l’empresa Social Forest, dedicada a la producció de biomassa, labor que serveix com a instrument per a la reinserció social de joves en risc d’exclusió i per a la sensibilització de la societat en matèria de medi ambient.

En la modalitat de mobilitat elèctrica, el guardó ha estat per les empreses Estabanell Energia i Evectra Mobility Sevices, que han desenvolupat conjuntament el projecte e-mobilitat.cat. Les dues empreses han col·laborat en el desenvolupament i instal·lació d’una estació de recàrrega per al vehicle elèctric, integrada per un equip de recàrrega ràpida i un altre de semiràpida, i que és d’accés universal a través del telèfon mòbil: mitjançant la lectura d’un codi QR, qualsevol ciutadà pot accedir a l’estació i recarregar el seu vehicle elèctric. En aquesta categoria ha rebut una Menció d’Honor la iniciativa 5.000 km Electric Experience a la riera de caldes, impulsada per l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes. La mesura ha consistit en la cessió temporal de vehicles elèctrics a particulars i empreses dels municipis de la riera de Caldes que disposin d’un punt de recàrrega vinculat, per després recopilar informació de l’experiència i posar-la al servei dels diferents agents que treballen per impulsar la mobilitat elèctrica.

En la categoria d’àmbit local, s’ha distingit el Consell Comarcal d’Osona pel seu sistema de telegestió energètica mancomunada de 36 equipaments municipals a la comarca d’Osona. Aquest sistema, que els tècnics participants poden ajustar a les seves necessitats, controla tots els elements de consum energètic d’aquests edificis, de manera que permet adequar-los a les condicions del servei i millorar en la detecció d’avaries. Des de la seva posada en marxa, el programa ha generat estalvis d’un 20,5% en el consum dels edificis.

El reconeixement a la trajectòria d’excel·lència energètica ha recaigut en el Grup de Gestors Energètics. El jurat ha valorat l’activitat d’aquesta associació de professionals vinculats a l’estalvi i l’eficiència energètica i a les energies renovables, que des de la seva fundació l’any 1983 han organitzat més de 200 actes, i també ha tingut en compte tant la seva independència de criteri davant dels grans operadors del sector i de l’administració com la seva capacitat d’acumular, renovar i transferir coneixement.

Nissan Elèctric promou un ssitema a través del qual l’electricitat del cotxe elèctric s’utilitza per a l’ús domèstic | Nissan Elèctric

Finalment, el jurat ha distingit amb un reconeixement les empreses i entitats que han col·laborat per fer possible el projecte e-Casa. Sota la promoció de l’ICAEN, les empreses Nissan, Panasonic, SUD, Ampere Energy, Smartflower, el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya i l’associació Volt-tour han contribuït a materialitzar una instal·lació que recrea el funcionament d’una llar energèticament eficient i sostenible, paradigma del model energètic que propugnen les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya. L’energia s’hi genera a través d’un conjunt de panells solars, i l’habitatge està equipat amb electrodomèstics eficients. A més, l’e-Casa està connectada al vehicle elèctric, de manera que aquest rep energia i carrega la bateria quan hi ha excedent de generació, i cedeix energia a la xarxa quan en falta, de manera que actua de bateria o acumulador d’energia per als moments de més demanda. La instal·lació, que compta amb dramatitzacions teatralitzades per mostrar-ne el funcionament, demostra les possibilitats que ofereixen l’autoconsum d’energies renovables, el vehicle elèctric i les noves tecnologies a l’hora de millorar l’eficiència energètica a la llar.

Els Premis d’Excel·lència Energètica, que s’emmarquen en el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica, tenen com a objectiu difondre els valors associats a un nou model energètic sostenible, democràtic, distribuïble i equitatiu, amb una aposta clara per l’energia neta i renovable.

Per avançar en el camí cap a aquest nou sistema energètic, el Govern ja ha aprovat les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, consensuades amb diferents entitats econòmiques i socials i que seran debatudes pels grups polítics del Parlament, i ha posat en marxa diferents mesures, com la constitució de la Taula d’impuls de l’autoconsum a Catalunya, l’aplicació del Pla estratègic per al desplegament d’infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya 2016-2019 (PIRVEC) o l’ampliació a 12 anys dels terminis dels contractes d’estalvi i eficiència energètica –en què la remuneració va a càrrec dels estalvis- per incentivar la renovació i modernització energètica dels edificis i equipaments de la Generalitat.

El jurat dels Premis d’Excel·lència Energètica ha estat format per membres de la Generalitat, del món empresarial i de l’àmbit acadèmic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa