MonPlaneta
Juvé & Camps i l’IRTA busquen frenar el canvi climàtic
  • CA
Imatges aèries amb infrarojos de les vinyes ecològiques de Juvé i Camps

En el marc del projecte CIEN GLOBALVITI, a través del contracte “Adaptació de la viticultura ecològica al canvi climàtic mitjançant indicadors biòtics i abiòtics”, l’IRTA i Juvé & Camps treballen en la recerca d’estratègies per mitigar els efectes del canvi climàtic en vinya ecològica.

Per encàrrec i amb el finançament de la bodega, l’objectiu del projecte és desenvolupar una sèrie de mesures agronòmiques, en vinya ecològica, per tal de mantenir o incrementar la producció i la qualitat del raïm en condicions de secà, en una zona mediterrània afectada pel canvi climàtic. En aquest context, i aprofitant l’acord de col·laboració establert entre el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l’IRTA, les tres institucions hi treballen conjuntament.

El repte és aconseguir que la producció sigui igual o superior, mantenint la qualitat, i amb menys aigua. Per fer-ho, l’IRTA i el SMC analitzaran en detall l’evolució observada de la temperatura i la precipitació en la comarca, així com l’evolució i freqüència dels episodis de calamarsa i boira. Posteriorment es generaran escenaris climàtics per al segle XXI.

També es monitoritzarà la quantitat d’aigua en el sòl i el dèficit de vapor de pressió atmosfèric, amb el que es podran començar a suggerir i aplicar solucions agronòmiques com la selecció del material vegetal (portaempelts i varietats), la millor ubicació per a cada tipus de vinya (cep/raïm/vi) en les noves plantacions i el maneig de cobertes verdes amb la poda, la densitat de plantació, la millora en la capacitat de retenció d’aigua del sòl, l’aplicació, si és possible, de regs de suport/subsistència, entre d’altres.

Actualment els escenaris afectats pel canvi climàtic presenten un augment de temperatura, que incrementa l’evapotranspiració i genera canvis en la fenologia i el metabolisme de les vinyes. A més, se suma una reducció en les precipitacions, provocant dèficit d’aigua, tant al sòl com a nivell atmosfèric. En conseqüència, es produeixen importants i reiterades sequeres a les àrees productores de vins de qualitat del país.

Aquest 2017 s’estima que la producció de la campanya de verema a Catalunya disminuirà un 29% en relació amb la de l’any passat. La sequera i l’augment de les temperatures en són les principals causes.

Sobre GLOBALVITI

És un projecte, coordinat a nivell estatal per Bodegas Miguel Torres, de la convocatòria CIEN 2016 finançat pel Consell d’Administració del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri d’Economia. Hi participen 8 socis empresarials i 13 grups de recerca de diverses institucions.

L’objectiu del projecte és posicionar el sector vitivinícola espanyol com a model mundial en la recerca de solucions i aplicació de tècniques innovadores en relació a les malalties de la fusta, el maneig integral de la vinya i en els processos de vinificació en un context de canvi climàtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa